Megkezdte a munkatársak felvételét az amerikai Flowserve Debrecenben

Gazdaság

Megkezdte a munkatársak felvételét az amerikai Flowserve Corporation, az ipari berendezések tervezésével és gyártásával foglalkozó cég június 6-án nyitja meg globális szolgáltató központját Debrecenben – közölte a vállalat pénzügyi igazgatója csütörtökön sajtótájékoztatón a hajdú-bihari megyeszékhelyen.

Karyn Ovelmen elmondta, az idén 60 magasan képzett, angolul beszélő munkatársuk kezdi meg a munkát a központban, jövőre további 200 pénzügyi végzettségű szakembert vesznek fel, a végső létszám pedig meghaladja majd a 400-at.

A Flowserve több mint 50 országban van jelen, 18 ezer munkatársat foglalkoztat, tavalyi árbevétele elérte a 4,8 milliárd amerikai dollárt – ismertette a pénzügyi igazgató.

Karyn Ovelmen hozzátette, Debrecenben rendelkezésre áll az a szaktudás, amelyre a cégüknek szüksége van, ugyanakkor partnerséget alakítanak ki a Debreceni Egyetemmel, gyakornoki programot indítanak és ösztöndíjakat kínálnak leendő munkatársaiknak.

Rory Carrick, a Flowserve alelnöke elmondta, hogy beruházási döntésükben a legnagyobb kihívás a tehetség, a professzionális csapat megtalálása volt. Fontosnak nevezte, hogy cégük a város közösségével együtt növekedjen a jövőben.

Papp László, Debrecen polgármestere köszönetet mondott a kormánynak, hogy 1,5 milliárd forinttal támogatta a 4,3 milliárd forint értékű beruházást, és megjegyezte, hogy a Flowserve már a negyedik amerikai cég amelyik a városba települt.

A magas hozzáadott értéket képviselő szolgáltató szektorban a Flowserve fejlesztésével már csaknem háromezren dolgoznak majd Debrecenben. Megjegyezte, mindez jelentős mértékben hozzájárul ahhoz, hogy a Debreceni Egyetemről kikerülő, magasan képzett, több nyelven beszélő fiatalok a városban maradjanak, és megvalósuljon az a távlati céljuk, hogy 2050-re 250 ezer lakosú legyen a város.

Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára bejelentette, a befektetési ügynökségük 11 olyan projekten dolgozik, amely 3300 további új munkahelyet teremtve, több mint félmilliárd eurós beruházást jelent majd Debrecennek.

Az államtitkár szerint a város értékét mutatja, hogy nemcsak új cégek érkeznek Debrecenbe, hanem a már korábban betelepültek – a National Instrumens (NI), a TEVA, az FAG, a Richter – is folyamatosan fejlesztenek, beruháznak.

Szabó László arról is beszélt, hogy 2015 a rekordok éve volt: a magyar export meghaladta a 90 milliárd eurót, az exporttöbblet pedig a 8,1 milliárd eurót.

A szolgáltató szektor – amelynek 12 százaléka Debrecenben van -, Magyarországon legalább annyi munkahelyet hozott létre tavaly és tavalyelőtt, mint az autóipar – jelezte a külgazdasági államtitkár.