Jakab Roland: Új országstratégiára van szükség

Egyetem Gazdaság

A HVG készített interjút az Ericsson Magyarország ügyvezető igazgatójával, a Debreceni Egyetem egykori hallgatójával és óraadójával.

– Szükség lenne egy országstratégiára, ami hozzájárulna a kiszámítható gazdasági környezethez, és meghatározná, mely ágazatok fejlődése fontos az ország versenyképessége szempontjából – mondja a Magyar Európai Üzleti Tanács (HEBC) elnöke, az Ericsson Magyarország ügyvezető igazgatója.

– Önök az idén tizenhatodik éves jelentésüket teszik közzé, amelyben összefoglalják meglátásaikat a magyar gazdaságról. Van foganatja? 
– Mindenképp. Azontúl, hogy 15 multinacionális tagvállalatunk legfelső vezetője nyilvánosan is bemutatja a jelentést, ajánlásainkat részletesen megvitatjuk a kormányzattal. Orbán Viktor javaslatára 2012-ben létrejött egy konzultációs iroda is a Miniszterelnökség és az HEBC között. 

Jakab Roland a HVG további kérdéseire kifejtette, hogy a stratégia tervezés nem csak a gazdaságban fontos. Egy ország irányításához is elengedhetetlen, hogy pontosan lássuk a fejlődési irányokat.

Az állami szerepvállalás dilemmát okoz, hiszen a piac – és különösen az energiaszektor – számára fontos a szabad verseny és a semlegesség.

– Az egységes tankönyvrendszer bevezetése sem nyerte el tetszésüket. Miért?
Bár az intézkedés eredményezhet csökkenést a szülők és a költségvetés kiadásaiban, korlátozza a választási lehetőséget. Sokszínű taneszközökre, változatos tanítási módszerekre van szükség.

Szigorúbb gazdálkodás a felsőoktatásban

Jakab szerint ha a felsőoktatási intézmények menedzselése hatékonysági szempontok figyelembe vételével történik, az előnyös lehet.

Feltétlenül érdemes tovább növelni a cégek bevonását a képzésbe, melyhez szintén stratégia kell, és a célok pontos meghatározása. Problémának látja, hogy kevés a természettudományos képzésben részt vevők száma.

– Az önök irodája pont szemben van a Fradi-arénával. Helyesnek tartja, hogy
ennyi stadion épül?
– Mint sportrajongó azt gondolom, hosszú távon igen. Húzó hatása lehet egy város,
közösség életére. A sportlátványosságokon túl kereskedelmi szolgáltatásokat és egészségmegőrző programokat is lehet rájuk építeni.

A teljes interjú a HVG-ben olvasható.