Vlagyimi Putyin botox

Az ukránok visszafoglalták a Kígyó-szigetet az oroszoktól

Európa

Az orosz hadsereg sietve evakuálta a teljes helyőrségét a fekete-tengeri Kígyó-szigetről, miután az ukrán erők katonai csapásokat mértek rá – közölte csütörtökön az ukrán déli műveleti parancsnokság.

“Az éjszaka folyamán a hadművelet sikeres következő szakasza, rakéta- és tüzérségi egységeink tűzcsapásainak eredményeként a Kígyó-szigeten az ellenség két motorcsónakkal sietve evakuálta helyőrségének még ott maradt tagjait, és valószínűleg kiürítették a szigetet. Most a területet tűz borítja, robbanások hallatszanak”

– írta a Facebookon nyilvánosságra hozott közleményében a déli parancsnokság, hozzátéve, hogy a művelet végső eredményeiről később tesznek jelentést.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál szerint az orosz védelmi minisztérium a maga részéről kijelentette, hogy “június 30-án az Oroszországi Föderáció fegyveres erői jóindulatú lépésként elvégezték a Kígyó-szigeten a rájuk bízott feladatokat, és visszavonták az ott állomásozó helyőrséget”. Az orosz fél ezzel a “gesztussal” azt kívánja megmutatni, hogy az Oroszországi Föderáció nem avatkozik be az ENSZ azon törekvésébe, hogy humanitárius folyosót hozzon létre a mezőgazdasági termékek Ukrajna területéről történő tengeri exportjára – fűzte hozzá a tárca.

Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője viszont hazugságnak nevezte az orosz védelmi minisztérium kijelentését a helyőrség önkéntes kivonulásáról. “Nincs több orosz a Kígyó-szigeten. Az ukrán hadsereg kiváló műveletet hajtott végre, kiverte őket onnan. Oroszországban a csapatok állítólagos kivonásáról beszélnek, és ezt jóakaratú gesztusnak állítják be, akárcsak azt, hogy Oroszország nem akadályozza az ukrán gabonaexport számára a humanitárius folyosók létrehozását. Mindez viszont teljes hazugság. Először is, az ukrán fegyveres erők kiverték az oroszokat a Kígyó-szigetről. Másodszor, az oroszok ágyúzzák a gabonaraktárainkat” – fejtette ki a Telegram üzenetküldő alkalmazáson, példaként említve, hogy reggel a dnyipropetrovszki régió egyik ilyen raktárát ágyúzták.

Jermak kijelentette, hogy Oroszország továbbra is élelmiszerválságot idéz elő, és hazudik erről. “Még mindig blokád alatt tartják a kikötőinket, és elpusztítják a gabonánkat. Globális holodomor (nagy éhínség) előidézésére van szükségük” – állította az elnöki iroda vezetője.
Az Ukrajnához tartozó, Romániához közeli Kígyó-szigetet még a háború első napjaiban szállták meg az orosz erők. Az ukrán 60. gyalogsági dandár a Facebookon arról számolt be, hogy visszafoglalták a déli Herszon megyében Potyomkine falut, amely a megyeszékhelytől északra, Nyikopol város közelében fekszik.

Vadim Ljah, a Donyeck megyei Szlovjanszk polgármestere a Telegramon arról tájékoztatott, hogy az orosz erők ismét lőtték a stratégiai fontosságú várost, aminek következtében hat lakos megsebesült. Szavai szerint tiltott, kazettás lőszereket vetettek be a város ellen.

A kijevi külügyminisztérium csütörtökön bejelentette, hogy Ukrajna megszakítja a diplomáciai kapcsolatokat Szíriával, továbbá kereskedelmi embargót és gazdasági szankciókat vezet be szíriai jogi és magánszemélyekkel szemben, amiért az ország elismerte a donyecki és a luhanszki szakadár területek önkényesen kikiáltott függetlenségét. A tárca sajtószolgálata határozottan elítélte döntését, amelyet Ukrajnával szembeni barátságtalan lépésnek minősített.

(MTI)