Új szabályok az európai politikai pártoknak: átláthatóság, az uniós értékek tisztelete

Európa

A képviselők az adományok szigorúbb nyomon követését, az uniós értékek tiszteletben tartása hiányában a támogatás visszatartását, és a papírmunka csökkentését javasolják.

  • Csak az uniós értékeket tiszteletben tartó tagpártokkal rendelkező európai szintű pártoknak járjon az uniós finanszírozás
  • Tiltsák be a nem uniós forrásból származó adományokat

A Parlament csütörtökön javaslatokat fogadott el az európai demokrácia megerősítésével kapcsolatban egy, az európai szintű politikai pártokkal és alapítványokkal foglalkozó jelentésben. A jelentést 428 szavazattal, 92 ellenszavazat és 49 tartózkodás mellett fogadták el.

Az európai értékek tiszteletben tartása

A képviselők hangsúlyozzák, hogy az európai szintű politikai pártok és alapítványok csak akkor támogathatók uniós forrásokból, ha tiszteletben tartják az uniós értékeket. Üdvözlik, hogy az ilyen pártok és alapítványok jogállásáról és finanszírozásáról szóló rendelet megerősíti a nyomon követést és a jogsértések kezelésére – többek között a szankciók kivetésére és a források visszafizettetésére – vonatkozó eljárást. Azonban a szabályoknak az európai szintű politikai pártok minden egyes tagpártjára ki kellene terjesztenie az uniós értékek tiszteletben tartásának követelményét, véli a Parlament. Ehhez pedig meg kell erősíteni az európai politikai pártokkal és európai politikai alapítványokkal foglalkozó hatóságot.

Az adományozás átláthatósága

A hatóságnak szigorúbban kellene ellenőriznie az összesen 3000 eurót meghaladó bejelentett adományokat, különösen akkor, ha az összeg hirtelen megemelkedett. A Parlament ismét felszólít a nem uniós forrásból származó adományok betiltására, és javasolja, hogy a hatóság hozza nyilvánosságra az egyes adományozók európai szintű pártnak és az abba tartozó nemzeti tagpártnak adott adományait. A képviselők azt is kérik, hogy 2027-re a szabályozás biztosítsa, hogy az átláthatósági szabályok megkerülésére ne lehessen adományozni egyazon európai politikai párthoz tartozó, de jogilag független szervezeteknek, ha az adományozás mértéke együttesen túllépi az átláthatósági határértékeket.

Az európai közszféra fejlesztése

A Parlament szerint a Bizottságnak mérlegelni kellene, hogy bevezethető-e az előző választási eredményen alapuló rendszer az európai politikai pártok finanszírozására. Emellett az alábbiakat javasolja:

  • számolják fel az uniós szerződésekre vonatkozó népszavazások támogatásának tiltását;
  • harmonizálják az európai és nemzeti szabályokat;
  • a már meglévő, nemzetközi politikai pártok egyszerűbben jegyeztethessék be magukat európai szintű politikai pártként;
  • javítsák ki a rendeletet, mivel annak hibás kialakítása korlátozza az egyéni tagságot az európai szintű politikai pártokban; és
  • unión kívüli országok (beleértve volt uniós országokat is) tagjai is tartozhassanak egy párt vagy alapítvány tagjai közé.

A jelentéstevők szerint

„A jelentésünk időszerű, pont egybeesik az Európa jövőjéről rendezett konferenciával, ahol európaiak épp a kontinens eddig legnagyobb demokratikus eszmecseréjében vesznek részt. A konferencián megfogalmazott gondolatokat az általunk megerősíteni kívánt európai szintű pártok tudják majd megvalósítani” – mondta Charles Goerens (Renew, Luxemburg), a jelentés társ-jelentéstevője.

„Örülök, hogy sikerült a legfontosabb reformokra irányítanunk a figyelmet. Azonban tartok tőle, hogy a választási eredményen alapuló finanszírozási rendszer bevezetésével kapcsolatban nem fogalmaztunk meg elég határozott kérést a Bizottság számára, pedig az sokkal demokratikusabb megoldást jelentene. Egy ilyen rendszerben az európai szintű politikai pártok nagyobb figyelmet szánnának az európai választásokon való részvétel ösztönzésére, és nem lennének zárt ajtó mögötti megállapodások a választások után” – mondta Rainer Wieland (EPP, Németország) társ-jelentéstevő.

A vita magyar felszólalója

Trócsányi László (független)

A következő lépések

Az európai politikai pártok és az európai politikai alapítványok jogállásáról és finanszírozásáról szóló rendelet kötelezi a Parlamentet a rendelet értéklelésére. A Bizottság ezt követően saját jelentést ír, amelyet a módosításokat tartalmazó jogalkotási javaslat kísér. A jelentés november 23-ra várható.