Alekszej Navalnij kapja az Európai Parlament 2021-es Szaharov-díját

Európa

Az Európai Parlament képviselői a gondolat szabadságáért járó Szaharov-díjat 2021-ben Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikusnak és korrupcióellenes aktivistának ítélték oda.

Heidi Hautala (Zöldek/EFA, Finnország), az Európai Parlament alelnöke a strasbourgi plenáris ülésteremben szerda délben jelentette be a Szaharov-díj idei kitüntetettjének nevét azt követően, hogy a Parlament és a képviselőcsoportok elnökeiből álló Elnökök Értekezlete meghozta a döntést.

A Parlament elnöke, David Sassoli a döntés kapcsán elmondta: „Az Európai Parlament idén Alekszej Navalnijt tünteti ki a Szaharov-díjjal. Navalnij régóta küzd Vlagyimir Putyin korrupt rezsimje ellen, a közösségi médiában és politikai kampányaival segít leleplezni a visszaéléseket és Oroszország-szerte milliókat mozgat meg. Ezért aztán megmérgezték és börtönbe zárták. A Szaharov-díj odaítélésével elismerjük Alekszej Navalnij hatalmas személyes bátorságát és megismételjük: az Európai Parlament az azonnali szabadon bocsátását követeli.”

Hautala alelnök a kitüntetett nevének bejelentésekor elmondta: „A gondolat szabadságáért járó Szaharov-díjat idén egy olyan embernek adjuk, aki a változás mellett kampányol. Alekszej Navalnij nagy bátorságról tesz tanúbizonyságot, amikor megpróbálja visszaadni az oroszoknak a szabad választás jogát. Már sok éve harcol hazájában az emberi jogokért és az alapvető szabadságjogokért. Ezért a szabadságával, és majdnem az életével fizetett. Az Európai Parlament nevében kérem az azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátását.

A Parlament ma afgán nők egy olyan csoportja előtt is tiszteleg, akik hazájukban keményen harcoltak az egyenlőségért és az emberi jogokért, és akik a Szaharov-díj döntősei között szerepeltek. Ezeknek a bátor nőknek az afganisztáni tálib hatalomátvételkor az elsők között kellett alapvető jogaik és szabadságuk megsértését elszenvedniük: ezért emlékezünk meg ma róluk is” – tette hozzá az alelnök.

Harc az oroszországi korrupció ellen

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus, korrupcióellenes aktivista és Vlagyimir Putyin orosz elnök legfontosabb ellenfele. Navalnij a Putyin- és kormányellenes tüntetések szervezésével, kormányfő-jelöltségével és korrupcióellenes reformok követelésével tett szert nemzetközi hírnévre. 2020 augusztusában Oroszországban megmérgezték, ezután hónapokon keresztül lábadozott Berlinben. 2021 januárjában tért vissza Oroszországba, ahol rögtön letartóztatták. Jelenleg három és fél éves börtönbüntetését tölti, amelyből még több mint két éve van hátra. A szigorúan őrzött börtönben Navalnij az orvosi ellátás hiánya miatt 2021 márciusában éhségsztrájkba kezdett. 2021 júniusában egy orosz bíróság betiltotta regionális irodáinak és a korrupcióelleni alapítványának működését, amelyeket szélsőségesnek és az orosz hatóságok számára nemkívánatosnak bélyegzett.

A Szaharov-díjat december 15-én adják át Strasbourgban. A Szaharov-díj idei döntőseiről itt olvashat.

Háttér

Az Európai Parlament minden évben kiosztja a gondolat- és véleményszabadságért járó Szaharov-díjat. Az Andrej Szaharov, a Nobel-békedíjjal kitüntetett orosz fizikus nevét viselő díjat 1988-ban alapították, és az ember és alapvető jogok védelme érdekében tevékenykedő személyeket vagy csoportokat tüntetik ki vele. A díjhoz 50 ezer euró jutalom is jár.

Tavaly a belaruszi demokratikus ellenzék volt a díj kitüntetettje, amelyet a Koordinációs Tanács képvisel. A Tanács létrehozását pár bátor nő kezdeményezte neves politikai és civil szereplőkkel együtt.