Átlépte a 900 ezret az eddig kimutatott fertőzések száma az Egyesült Királyságban

Európa
Koronavírus

A kedden ismertetett legújabb adatok szerint átlépte a 900 ezret a tesztekkel kimutatott koronavírus-fertőzések száma az Egyesült Királyságban.

A londoni egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint a kedd estével zárult 24 órában 22 885 fertőzést szűrtek ki.

Országszerte a járvány kezdete óta csaknem 30 millió koronavírus-tesztet végeztek, és ezek közül 917 575 lett pozitív.
Sir Patrick Vallance professzor, a brit kormány tudományos főtanácsadója legutóbbi sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a jelenlegi napi fertőzésszámok azt is tükrözik, hogy összehasonlíthatatlanul több a szűrés, mint tavasszal, és szinte biztos, hogy a tavaszi adatok a korabeli szűkös tesztkapacitások miatt hatalmas mértékben alábecsülték az új fertőződések akkori tényleges napi számát.

Sir Patrick szerint nagyon valószínű, hogy a járvány márciusi-áprilisi tetőzésének idején egyes időszakokban valójában meghaladta a százezret az új koronavírus-fertőzések napi száma az Egyesült Királyságban, ám az akkori tesztelési kapacitással ennek csak a töredéke, napi öt-hatezer volt azonosítható. Abban az időszakban naponta 15-20 ezer koronavírus-szűrésre volt lehetőség.

A brit egészségügyi minisztérium kedd esti tájékoztatása szerint a jelenlegi napi tesztelési kapacitás 450 ezerhez közelít.

Boris Johnson miniszterelnök nemrégiben bejelentette, hogy a kormány tervei alapján október végére el kell érni a napi 500 ezer, később a napi egymillió koronavírus-szűrési kapacitást.

A legújabb adatok szerint a koronavírus-fertőzés okozta Covid-19 betegségben a kedd estével zárult 24 órában 367-en haltak meg az Egyesült Királyságban. A halálos áldozatok száma ezzel 45 365-re emelkedett.

A halálesetekről szóló kormányzati adatokban azok a betegek szerepelnek, akik a szűrővizsgálattal igazolt koronavírus-fertőzés kimutatása után 28 napon belül meghaltak.

A brit statisztikai hivatal (ONS) más számítási módszert alkalmaz: mozgó heti statisztikáiban azok az elhunytak is szerepelnek, akiknek halotti bizonylata megemlíti a Covid-19 betegség gyanúját, de a fertőzést nem feltétlenül igazolta szűrővizsgálat.

Az ONS keddi ismertetése szerint az év eleje óta 54 325, Angliában és Walesben kiállított halotti bizonylat említi a Covid-19 betegséget.

A statisztikai hivatal e két országrészt vizsgálja heti kimutatásaiban az országos folyamatok méréséhez. Angliában és Walesben él az Egyesült Királyság lakosságának több mint 90 százaléka.