Megfertőződtek Észak-Macedóniában szolgáló cseh rendőrök

Európa

Pozitív lett a koronavírus-tesztje az Észak-Macedóniában szolgáló 40 tagú cseh rendőrkontingens 12 tagjának – közölte kedden az Aktualne.cz hírportál, amely szerint az érintetteket cseh különgépen már haza is szállították Csehországba.

Jan Svejdar országos rendőrparancsnok megerősítette a hírportálnak az értesülést, és azt mondta, hogy tekintettel a jelenlegi járványhelyzetre Csehország már nem küld ki külföldre újabb rendőrkontingenseket, amelyek határőrizeti feladatokat láttak el.

Az egyik hazaérkezett rendőr a portálnak elmondta: a teszteket szeptember 4-én készítették. Miután 12 rendőr tesztje pozitív lett, az egész cseh kontingensnek és a velük együtt szolgáló macedónoknak karanténba kellett vonulniuk. A fertőzötteket katonai különgéppel szállították Prágába, míg a csapat többi tagja gépkocsikon tért haza.

Csehországban az összes rendőrrel újabb teszteket készítettek, s ezúttal már csak két személy lett pozitív. A rendőrök meg vannak győződve, hogy a koronavírus-fertőzést migránsoktól kapták. Az országos rendőrfőkapitány ezt nem erősítette meg, de nem is cáfolta.

A cseh kontingenst már ötödik éve teljesített szolgálatot Észak-Macedónia határán, legfőbb feladata az illegális migránsok határátlépésének megakadályozása volt.