Oroszországban csaknem ezerrel nőtt a fertőzöttek száma

Európa
Koronavírus

Oroszországban 954-gyel nőtt egy nap alatt, és elérte a 6243-at a koronavírus-fertőzöttek száma a hétfőn közzétett hivatalos adatok szerint.

A halottak száma 47 (az elmúlt egy nap alatt hárman hunytak el), a meggyógyult pácienseké pedig összesen 406 a hétfői adatok szerint. A fővárosban 4484, Moszkva megyében 82, Szentpéterváron pedig 35 fertőzött embert ápolnak. A Covid-19 fertőzést a 85 orosz régióból 80-ban észlelték.

Három szibériai régióban, Irkutszk, Tomszk és Krasznojarszk megyében elrendelték a Moszkvából és Szentpétervárról érkezett utasok kéthetes otthoni karanténját. Moszkvában eddig több mint 160, Szentpéterváron pedig több mint 200 esetben vettek fel jegyzőkönyvet a házi karanténra kötelezett – fertőzött vagy külföldről hazatért – személyek szabálysértéséről.

Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter a Rosszija 1 tévécsatornának nyilatkozva úgy vélekedett, csak egy-két hét múlva fog kiderülni, hogy elégségesek voltak-e a COVID-19 terjedése ellen eddig meghozott intézkedések. A tárcavezető elmondta: nincs kétsége afelől, hogy az új koronavírus természetes eredetű.

Mihail Misusztyin kormányfő megengedhetetlennek nevezte a régiók adminisztratív határainak lezárását, és figyelmeztette a helyi vezetőket, hogy ne tévesszék össze a szövetségi jogköröket a regionálisakkal. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője egyetértett a miniszterelnökkel, rámutatva, hogy az “eltúlzott” helyi intézkedések veszélyt jelentettek az áruszállítás számára.

Mind a kormányfő, mind a szóvivő tartózkodott attól, hogy konkrét régiókat nevezzen meg. Elsőként Csecsenföld jelentette be, hogy vasárnaptól lezárja közigazgatási határait, majd mások mellett Cseljabinszk megye, Udmurtföld és Szevasztopol jelentette be vagy helyezte kilátásba a más régiókból érkező járművek és utasok forgalmának korlátozását.

A miniszterelnök szerint az érintett területek vezetői “meghallották” a szövetségi kormányt. Misusztyin ugyancsak megengedhetetlennek nevezte az online kereskedelemnek és a kézbesítők munkájának helyi akadályozását a kijárási korlátozások közepette.

Bejelentette, hogy még a nap folyamán újra fognak indulni a külföldön rekedt orosz állampolgárokat hazaszállító charterjáratok. A különgépek forgalmát Moszkva szombatra virradóra egészségügyi megfontolásokból függesztette fel.

Az orosz kormány hétfőn rendeletben korlátozta a szűrő és orvosi maszkok, a géz, az egészségügyi kesztyűk és a nem szőtt anyagból készült, eldobható orvosi ruhák kis- és nagykereskedelmét. Ilyen eszközöket a kiskereskedelemben 90 napig csakis engedéllyel rendelkező gyógyszertárak forgalmazhatnak, a beszerzési árnál legfeljebb 10 százalékkal drágábban.

A kabinet közölte, hogy egymillió dollárt utal át az Egészségügyi Világszervezetnek a koronavírus elleni küzdelem támogatására.

A Vlagyimir megyei Generium cég hétfőn bejelentette, hogy az orosz fogyasztóvédelmi felügyelettől (Roszpotrebnadzor) alkalmazási engedélyt kapott a koronavírus-gyorstesztje, amely 40 perc alatt 94 százalékos pontossággal állapítja meg a fertőzöttséget. Anasztaszija Rakova moszkvai polgármester-helyettes a Rosszija 24 hírcsattornának nyilatkozva elmondta, hogy a kommunarkai járványkórházban külföldi gyorstesztek kipróbálása is zajlik, és egy holland rendszer oroszországi alkalmazását már jóváhagyták.

Oroszországban eddig 700 ezer szűrést végeztek el, amivel sajtójelentések szerint az oroszok a harmadik helyen állnak az amerikaiak és a németek mögött.

Makszim Resetnyikov gazdaságfejlesztési miniszter kijelentette, hogy az orosz gazdaság lassan és szakaszosan fog helyreállni. Meglátása szerint ennek sebessége nagyban függ a most elfogadott belső intézkedésektől és a külső konjunktúrától is.

Anton Sziluanov pénzügyminiszter szerint Oroszország felkészült “az új realitásra”, amelynek kezeléséhez a márciusi adatok szerint 551,2 milliárd dollárnyi deviza- és aranytartaléka van.

Az agrártárca egyébként hétfőn engedélyezte a dohánygyárak termelésének újraindítását.
Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy egy, az észak-olaszországi Bergamóban újonnan létesített, 142 ágyas tábori kórházban 200 orosz és olasz orvos elkezdte a koronavírus-fertőzöttek kezelését. A munka három műszakban folyik.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.