Új uniós művelet indul a líbiai fegyverembargó ellenőrzésére

Európa

Az Európai Unió tagállamainak külügyminiszterei egy új művelet létrehozásában állapodtak meg a háború sújtotta Líbiát érintő fegyverembargó hatékony ellenőrzése érdekében – jelentette be Josep Borrell, az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben, a külügyi tanács ülését követően hétfőn.

A főképviselő sajtóértekezletén elmondta, az embercsempész hálózatok felszámolása érdekében létrehozott Sophia uniós művelet mandátumának május végén esedékes lejáratával megszűnik.

Reményét fejezte ki, hogy a Sophia művelet megszűnése elegendő biztosítékot jelent egy új, a fegyverembargó betartására összpontosító művelet létrehozására azon országok számára, amelyek szerint a tengeri műveletben részt vevő hajók jelenléte és tevékenysége a migráció újabb hullámait ösztönözheti.

Tájékoztatása szerint az új művelet légi, műholdas és tengeri eszközöket vesz igénybe. A misszió munkájában részt vevő hajók járőrözési területét a Líbiába tartó fegyverszállítmányok fő érkezési útvonala felé, keletre, Egyiptom irányába mozdítaná el. Eltávolodva azoktól vizektől, amelyeken rendszerint a migránsok kelnek útra Európa felé.

Elmondta azt is, hogy néhány tagország kérésére a szövegben szerepelni fog, hogy amennyiben a műveletben részt vevő hajók migránsokat vennének fedélzetükre, a tagországok arról dönthetnek, hogy kivonják a hajókat a területről. Hozzátette, új művelet pontos részleteit meghatározó jogi szöveg kidolgozása még hosszú időt vesz igénybe. Vázlata lehamarabb a külügyi tanács következő, márciusi ülésére készülhet el.

Szavai szerint a művelet komoly kockázatokat hordoz magában. A fegyverkereskedelemmel gyanúsított hajókat ellenőrizni kell. Ha az EU erre nem lesz képes a tengereken, repülővel és közúton is cselekednie kell, ami különösen nehéz két szuverén állam határának – mondta Borrell.

Heiko Maas, a német külügyminiszter távozásakor azt mondta, az új EU-misszió létrejötte esetén nagymértékben fogja segíteni a tavaly szeptemberben indított úgynevezett berlini folyamat célkitűzéseinek megvalósulását, amely szerint a líbiai megbékéléshez szükséges nemzetközi háttér kialakítása érdekében “elválasztja a polgárháborúban részt vevőket a támogatóktól”.

Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter kijelentette: a legfontosabb, hogy a Sophia május végétől a történelem része, valamint az, hogy egy új küldetés kezdődik, egyértelműen a fegyverembargóra összpontosítva.

Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter a tanácskozást követően a fegyverembargó betartatásának fontosságát hangsúlyozva azt mondta: “ha nincs fegyver, nincs háború sem”. Arra hívta fel a figyelmet azonban, hogy Líbiában még többezer fegyver van, s ha az országban anarchia alakulna ki, attól az európaiak szenvedése növekedne. Mint közölte, több ország is hajókat ajánlott fel a művelethez, országa a felderítő repülőgépek finanszírozásához fog hozzájárulni.

Luigi di Maio olasz külügyminiszer kijelentette: Olaszország kérése meghallgatásra talált azáltal, hogy a Sophia művelet mandátuma megszűnik.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.