A kiégés testközelből – Önsegítő könyvet ír, a Richter Anna Díjra pályázik az SZTE egészségszakpszichológusa. Fotó: SZTE/Sahin-Tóth István

A kiégés testközelből – Önsegítő könyvet ír, a Richter Anna Díjra pályázik az SZTE egészségszakpszichológusa

Egyetem

A burnout szindróma, azaz „kiégés” lelki betegségének tünetegyüttesével foglalkozik Töreki Annamária. A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Sürgősségi Betegellátó Önálló Osztály (SBO) egészségszakpszichológusa könyvtervvel pályázik a Richter Anna Díjra, számít a közönség szavazataira.

– Érzelmi, viselkedéses és szomatikus tünetekben megnyilvánuló jelenség a kiégés. Ez a belefáradás, belefásultság a munkába minden olyan segítő hivatást választót elérhet, aki emberekkel foglalkozik. A kiégés akkor tud elhatalmasodni, ha az érzelmi megterhelés és a stressz tartósan fennáll, és akár még a magánéletre is rányomhatja a bélyegét – összegezte az SZTE Sürgősségi Betegellátó Önálló Osztályán gyűjtött tapasztalatait Töreki Annamária egészségszakpszichológus, aki közel kétszáz dolgozó munkáját segíti. Ez a poszt – tudomása szerint – Magyarországon egyedül a szegedi SBO-n létezik.

A burnout szindrómát a WHO, az ENSZ Egészségügyi Világszervezete 2019-ben betegséggé nyilvánította.

– A Richter Anna Díj támogatásával meg szeretném jelentetni a „Segítség! Kiégtem!” című könyvemet. Be szeretném mutatni, hogyan alakul ki lépésről lépésre a kiégés folyamata. Meg szeretném tanítani az olvasót, milyen tünetek jellemzik a kiégés állapotát. Meg akarom mutatni, hogy micsoda ereje van a kollegiális kapcsolatoknak: az egészségügyi dolgozók egymás támaszai is lehetnek. Az orvostanhallgatóknak tartott kurzusomon született dolgozatokból is idézek, mert rendkívüli éleslátásról tanúskodnak. A kiégés elleni, a kommunikációs és az indulatkezelési tréning anyagait szöveges formában leírom. Mindegyik fejezet gyakorlatokkal zárul – sorolta a szerző.

Töreki Annamária sokoldalúságát bizonyítja, hogy – a francia bölcsész diplomától kezdve a testnevelés szakos tanári oklevélen át a kognitív viselkedésterápiáig – kilencféle végzettséget szerzett.

– Pszichológusként a könyv megírásával több cél is vezérel. Segíteni szeretném az egészségügyi dolgozókat egy olyan gyakorlati praktikákkal tűzdelt kézikönyvvel, amelynek az elolvasása után a kiégés ellen tehetnek valamit, akár önerőből. De a könyvem szól azoknak a pszichológusoknak is, akik a későbbiekben egészségügyi dolgozók kiégés prevenciójával kívánnak foglalkozni – fogalmazott Töreki Annamária.

A burnout szindróma elleni önsegítő könyv elkészültét mindenki segítheti, aki szavaz Töreki Annamária projektjére a Richter Anna Díj honlapján 2024. március 10-ig.

Részletek az SZTE hírportálján olvasható interjúban, itt.

(SZTE)

Fotó: SZTE/ Sahin-Tóth István