Szeged, Szegedi Tudományegyetem, SZTE, ELI ERIC, megállapodás, egyetem

A Szegedi Tudományegyetem stratégiai megállapodást kötött az ELI ERIC-el a lézerközpontok működtetéséről

Egyetem

A Szegedi Tudományegyetem és az ELI ERIC (Extreme Light Infrastructure European Research Infrastructure Consortium) vezetői stratégiai megállapodást írtak alá 2023. november 23-án. A megállapodással megvalósult a több mint tíz éve készült, 40 kutatóintézet kollektív bölcsességén alapuló Nagykönyvben (White Bookban) leírt döntés, mely szerint a működési fázisba lépve az ELI ERIC átveszi az ELI létesítmények üzemeltetésének és finanszírozásának felelősségét a következő évtizedekre.

Az ELI-HU Nkft. alapvető célja az volt, hogy létrehozza az ELI ALPS lézerközpontot, és biztosítsa annak kezdeti üzemeltetését. A hosszú távú működtetés azonban már a Magyarország részvételével megalapított ELI ERIC feladata. Az ELI ERIC akkor tud eleget tenni feladatának, ha megtörténik az ELI ALPS szervezeti integrációja.

Az integráció megvalósításához keretet adva 2023. november 23-án, csütörtökön az ELI ERIC megállapodást írt alá a Szegedi Tudományegyetemmel, többségi részesedést szerezve a korábban a Szegedi Tudományegyetem és a Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata tulajdonában lévő ELI-HU Nonprofit Kft.-ben. Ezáltal a magyarországi székhelyű kutatási létesítmény ténylegesen az ELI ERIC egységes irányítása alá kerül, megvalósítva ezzel az ELI-vel kapcsolatos eredeti víziót. Ez a társasági jogon alapuló megközelítés felhatalmazza az ELI ERIC-et a magyarországi kutatási létesítmény irányítására és működésének finanszírozására. Az ELI-HU Nonprofit Kft. a projekt első fázisát sikeresen lezárta, a mostani esemény átvezet az egységes, az ERIC tagállamok által közösen finanszírozott működés szakaszába.

Mindezzel megvalósul az ELI ERIC közgyűlésének 2023. június 12-én elfogadott határozata, melynek értelmében Magyarország az ELI ERIC alapokmányának 2. cikkében és annak mellékletében foglalt követelményeknek úgy tesz eleget, hogy az ELI ERIC az ELI-HU Nonprofit Kft. minősített többséget biztosító üzletrészét megszerzi, és a továbbiakban a Szegedi Tudományegyetemmel, mint kisebbségi tulajdonossal együtt működteti a lézerközpontot.

Az ELI ERIC egy az európai uniós jog alapján létrehozott konzorcium, a résztvevő tagállamok Magyarország, Csehország, Olaszország, Litvánia, Németország (megfigyelő) és Bulgária (megfigyelő). A stratégiai integráció az ELI ALPS és az ELI Beamlines nagy teljesítményű lézeralapú létesítményeket egyesíti az ELI ERIC által működtetett irányítási struktúra alatt. A lépés egyben megnyitja az utat más országok előtt is, hogy csatlakozzanak az ELI ERIC-hez, bővítsék a tudományos közösséget, és anyagilag hozzájáruljanak az ELI-létesítmények üzemeltetéséhez és fejlesztéséhez.

“Ez az integráció megvalósítja azt az alapvető küldetést, hogy az ELI ERIC létesítményeit integrált szervezetként egyesítsük és világszínvonalú kutatási infrastruktúraként működtessük” – állapította meg Allen Weeks, az ELI ERIC főigazgatója. “Az ELI ERIC így a világ legnagyobb és legfejlettebb nagy teljesítményű lézereinek válik a gazdájává, és magas színvonalú hozzáférést képes biztosítani széles felhasználói közösség számára.”

Az ELI ALPS a világ vezető kutatóközpontja, amely ultrarövid impulzusok előállítására alkalmas lézerberendezéseket működtet, és az attoszekundumos tudomány területén a határokat feszegeti. A létesítmény jelentőségét hangsúlyozza a 2023-as fizikai Nobel-díj, amelyet Krausz Ferenc és Anne L’Huillier kapott “az anyagban lévő elektronok dinamikájának tanulmányozására szolgáló attoszekundumos fényimpulzusokat létrehozó kísérleti módszerekhez” való hozzájárulásukért – mely technológia az ELI ALPS szerves részét képezi. Mindkét Nobel-díjas aktívan részt vett az ELI ALPS létrehozásában is.

“Nagyon büszkék vagyunk arra, amit az ELI ALPS felépítésével elértünk, és arra, hogy a kutatási területet Nobel-díjjal ismerték el idén” – mondta prof. dr. Szabó Gábor, az ELI ALPS ügyvezető igazgatója. “Az integráció új fejezetet nyit létesítményünk és annak nemzetközi hatása számára. Megerősítjük képességeinket, kiszélesítjük tudományos hatókörünket, és biztosítjuk az ELI ALPS fenntartható működését és fejlődését a jövőre nézve.”

Ez a megállapodás azt jelenti, hogy az ELI ERIC átveszi a felelősséget az ELI ALPS létesítmény működtetéséért és finanszírozásáért a jövőben. A megállapodás a Szegedi Tudományegyetem által irányított és az ELI-HU NKft. vezetése és munkatársai által megvalósított, 300 millió eurós beruházás sikeres befejezését jelenti.

“A Szegedi Tudományegyetem büszke arra, hogy kulcsszereplője lehet ennek a stratégiai szövetségnek, amely kétségkívül meghatározza majd a nagy teljesítményű lézerkutatás jövőjét” – húzta alá dr. Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja. “Ez a partnerség megerősíti elkötelezettségünket az élen járó kutatás és innováció iránt, és tovább erősíti a szegedi tudományos kiválósági központ jelentőségét.”

Az ELI ALPS integrálása az ELI ERIC-be egy évvel az ELI Beamlines beolvasztása után történik, és az ELI ERIC alapszabályában meghatározott fontos mérföldkő, amely zökkenőmentes átmenetet és a közös működés hatékony elindítását ígéri. Ez az integráció megszilárdítja az ELI ERIC pozícióját az úttörő felfedezések megvalósítására és a nemzetközi tudományos együttműködés előmozdítására hivatott csúcstechnológia élvonalában.

A társasági jogi kereteken túl, a Szegedi Tudományegyetem és az ELI ERIC továbbra is stratégiai partnerek maradnak, az ELI ALPS kutatóintézettel közösen hajtanak végre kutatási és oktatási programokat.

(Szegedi Tudományegyetem)

Fotó: Frank Yvette