Ybltől az Ipar 4.0-ig – a debreceni műszaki képzés fejlesztése

Egyetem

Az MTA DAB Műszaki Szakbizottság szervezésében, a Magyar Tudomány Ünnepe programsorozathoz kapcsolódva Ybltől az Ipar 4.0-ig – a debreceni műszaki képzés fejlesztése című rendezvény kerül megrendezésre, melyre tisztelettel várják a résztvevőket.

 

Időpont:
2021. november 11. 14 óra

Helyszín:
Debreceni Egyetem Műszaki Kar
4028 Debrecen, Ótemető u.2-4. U.0.1 előadó

A Konferencia tervezett programja:
Husi Géza egyetemi docens,
a Debreceni Egyetem Műszaki Kar dékánja

A Debreceni műszaki képzés 55 éves, az intézmény egy felsőfokú technikumból az 55 év alatt a Debreceni Egyetem egyik meghatározó Karává vált.

Az előadás bemutatja a kezdeteket, az oktatott szakok bővülését az 1990-es évekig, amikor a Kar a Debreceni Universitas tagja lett.

Az Universitas új kihívások és feladatok elé állította a Kar oktatóit, nem csak a mérnöki közéletben, hanem a tudományos közegben is meg kellett jelennie a Karnak.

Az időközben a Kossuth Lajos Tudományegyetemhez csatlakozott Karnak mintegy 10 év alatt kellett átvennie az egyetemeken évtizedek, néha évszázadok óta jelen lévő gondolatiságot, a problémák tudományos megközelítésének módját.

Ezeknek az újabb, főleg a vezető oktatókra hárult feladatoknak a végrehajtása eredményezte, hogy a Debreceni Egyetem részévé váló Kar az egyetem alapítása előtti évben (1999-ben) köszönthette az első saját “nevelésű”, PhD fokozatot szerző oktatóját.

A Debreceni Egyetem részekén előbb főiskolai, majd egyetemi karként működő egység ebben az időszakban elvesztette a szakjai jelentős részét, de a bolognai modell bevezetésekor új erőre kapott.

A jelenleg is futó projektek, amelyek elsősorban az iparosítás támogatását határozták meg célként, találkoztak Debrecen városnak a Kar fejlesztéséről alkotott stratégiával, azzal, hogy a Kar a kétciklusú (BSc/MSc) képzésben, valamint a külföldiek képzésében látta a legbiztosabb jövőjét.

Ez a lendület a mai napig tart.

Az előadás arra keresi a választ Debrecen példáján keresztül, hogy egy város és az ott működő műszaki felsőoktatási intézmény hogyan tud egymásra pozitívan ható fejlesztéseket végrehajtani. Bemutatja az elmúlt évek törekvéseit és azt, hogy a Kar hol tart a kitűzött célok megvalósításában.

Kapcsolattartó:
Dr. Tóth Krisztina, toth.krisztina@eng.unideb.hu