Nemzetközi elismerést kapott a Szegedi Tudományegyetem új közösségi oldala

Egyetem

Nemzetközi elismerésben részesültek a Szegedi Tudományegyetem öregdiák-szervezetének munkatársai a hét éve működő Alumni Mentorprogramért és az SZTE-s hallgatóknak és öregdiákoknak nyújtott támogatásért. Az uniszegedalumi.com oldal alig egy éves sikeres működtetését követően számszerűsíthető eredményeiért a közép-európai egyetemek alumni hálózatai közül elsőként kapott nemzetközi elismerést.

2020. áprilisában indította el a Szegedi Tudományegyetem öregdiák szervezete, az SZTE Alma Mater azuniszegedalumni.comoldalát, amely az egyetem olyan közösségi hálózati platformja, ahol a jelenlegi és volt hallgatók, egyetemi oktatók és dolgozók, valamint az intézmény duális és kooperatív képzésben részt vevő partnercégei direkt kapcsolatban állhatnak egymással. Az elmúlt egy év alatt a hálózat dinamikusan növekedett, kialakult egy 15.000-es hálózati bázis, és egy 1.500 fős aktív regisztrálti kör.

A Közép-Európában egyedülálló platform célja a networking támogatása, az egyetemhez kapcsolódó szereplők számára együttműködési lehetőségek biztosítása, a Szegedi Tudományegyetem sikerességének növelése a hálózatépítés erejével és az élő közösségi kapcsolatok kiépítésével, támogatásával. Mivel a platform kétnyelvű, így magyar nyelvű, és nemzetközi képzésekben résztvevő tagok is csatlakozhatnak. Használatával megszűnnek a földrajzi távolságok, hiszen vannak regisztrált tagjaik például Angliából, az Egyesült Államokból, Nyugat-Európa országaiból, de Hong Kongból is. A „segítő szándékukat” jelző alumni-bázishoz területükön elismert kiváló szakemberek csatlakoztak. Megtalálhatóak közöttük az egyetemi partnercégek tulajdonosai, vezető HR-esek, a tudományos és szakmai élet kiválóságai.

A közösségi platform közel egyéves működése lenyűgözően alakult, és 2021. januárjában számszerűsíthető eredményeiért a közép-európai egyetemek alumni hálózatai között elsőként kapott nemzetközi elismerést. Az Impact Award 2021 – „Exceptional Dedication to Mentoring and Professional Guidance” azaz a „Kivételes elkötelezettségért a Mentorálás és Szakmai iránymutatás területén” díjat az SZTE Alma Mater három munkatársa, Prof. Dr. Görög Márta, alumni ügyekért felelős rektori megbízott, Schwimmer-Tóth Tímea, alumni koordinátor és Gerháth Györgyi, mentorprogramért felelős koordinátor kapta meg. A Graduway a díjat az SZTE Alma Maternek a „folyamatosan növekvő, sokrétű és hatékony mentorprogram kidolgozásáért, a hallgatók és az alumni tagok támogatásáért” ítélte oda.

Dr. Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja a munkaerőpiaci versenyelőny megszerzését emelte ki: „Egyetemünk nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a minőségi oktatás mellett leendő és jelenlegi hallgatóink valóban piacképes diplomát szerezhessenek tanulmányaik végén. Számos olyan program, projekt és szolgáltatás segíti őket, amely versenyelőnyt biztosít diplomaszerzéskor a munkaerőpiacon. Az uniszegedalumni.com oldal lehetőségei, az egyetemmel együttműködő partnercégek jelenléte az oldalon mind-mind egy újabb mérföldkő céljaink eléréséhez.”

Az oldal teret biztosít állásajánlatok hirdetéséhez, események, rendezvények szervezésének lebonyolításához, közvetlen kapcsolatfelvételhez és kapcsolattartáshoz a regisztráltak között. Lehetőséget biztosít különböző szakmai, vagy egyéb szempontú közösségek alakítására, kezelésére. Az www.uniszegedalumni.com oldalra a regisztráció bármely SZTE-s jelenlegi, volt hallgató, az egyetemen oktató, dolgozó, illetve partner számára nyitott. A kivételes lehetőség hozzáférést biztosít egy egyszerűen működő, pályaorientációt, karrierépítési és szakmai együttműködési lehetőséget kínáló, a bizalmon épülő hálózathoz.

Prof. Dr. Görög Márta, alumni ügyekért felelős rektori megbízott kiemelte, hogy „Tapasztalataink azt mutatják, hogy akik már korábban is tagjaink, önkéntes segítőink, együttműködő partnereink voltak, nagy lelkesedéssel csatlakoztak a platformhoz, és helyezték át a közös munkát az általunk kínált térbe. Ennek köszönhetően az Alumni mentorprogramunk azonos feltételekkel folytatódott a távolléti oktatás alatt is. További feladatunk megmutatni minél több érdeklődő számára az oldalban rejlő lehetőségeket. Célunk a szakmaiságon alapuló közösségi bázisunk bővítése, ahol a sikeres együttműködések alapját az egyetemük irányába elkötelezett résztvevők bizalma jelenti.”

Az oldal híven visszatükrözi az egyetemi közösségek sokszínűségét, szerepe jóval több, mint a szakmai hírek és a szép emlékek megosztása. Jelenleg a közösség építése épp egy online sportverseny segítségével valósul meg, ahol az egyéni résztvevőknek plusz motivációt és közösséghez való tartozás élményét jelenti, hogy megtett kilométereikkel hozzájárulnak egyetemi karuk, egységük sikereihez, és ezáltal is részesei lehetnek az Egyetem Centenáriumi ünnepségsorozatának.

„A közösség ereje aktív tagjaiban rejlik. A Szegedi Tudományegyetem Centenáriumi évéhez közeledve még inkább feladatunk mindazon szereplők megszólítása, közös platformra történő meghívása, akik valaha részesei voltak az egyetem történetének, akik maguk is alakították, alakítják azt, hiszen a következő 100 év most kezdődik.”-hangsúlyozta Prof. Dr. Rovó László, az egyetem rektora.