Szakkörök leendő informatikusoknak

Egyetem

Folytatódnak a Debreceni Egyetem Informatikai Karának térítésmentes szakkörei. Februártól ismét várják az informatika iránt érdeklődő középiskolásokat, akik a képzés segítségével felkészülhetnek felsőfokú informatikai tanulmányaikra.
„Barkács” (hardverprogramozás), Kezdő programozó, Nulladik évfolyam – előkészítő (programozás), E-sport és programozás, Algoritmika (Haladó programozás) szakköröket indít a 2019/2020-as tanév második félévében a Debreceni Egyetem Informatikai Kara. Az ingyenes program célja, hogy felhívja a középiskolások figyelmét az informatika nyújtotta karrierlehetőségekre, illetve szakmai támogatást nyújtson azoknak a diákoknak, akik informatikai vonalon szeretnének továbbtanulni.
– Az Informatikai Kar szakköreivel egyrészt azokat a fiatalokat szeretnénk megszólítani, akik még nem kötelezték el magukat, de érdeklődnek az informatika világa iránt, nekik szeretnénk egy átfogó képet adni az E-sport és programozás, a „Barkács” és a Kezdő programozó szakkörökkel. Míg azoknak a fiataloknak, akik tudják, hogy informatikával szeretnének foglalkozni, és az Informatikai Karon képzelik el a jövőjüket, nekik ajánljuk a Nulladik évfolyam – előkészítő (programozás) és az Algoritmika (Haladó programozás) szakköröket, amelyek segítségével felkészülhetnek egyetemi tanulmányaikra – sorolta Hajdu András, az Informatikai Kar dékánja.

A szakköröket jellemzően kétheti bontásban péntek délutánonként tartják a Debreceni Egyetem Kassai úti campusán az Informatikai Kar épületében, a képzések várhatóan február 14-e után kezdődnek.

Bővebb információ és jelentkezés a https://www.inf.unideb.hu/hu/szakkorok oldalon.

Választható szakkörök:
„Barkács” (hardverprogramozás) szakkör

Gyakorlati foglalkozások technikai érdeklődésű diákoknak: a foglalkozásokon fejlődik a résztvevők problémamegoldási készsége, technikai tudása, eszközhasználata. Az előre legyártott és felszerelt különböző elektronikai eszközökre már csak a működtető programot kell megírni. A diákok megtanulják, milyen is egy élettelen “vasból” egy működő eszközt kreálni, kezdve az egyszerűbb feladatokkal, mint például LED-ek villogtatása, gombnyomás érzékelése. Ez alatt megtanulják a programozás alapjait, ráadásul jól látható eredménye lesz a munkájuknak. A továbbhaladásra is van lehetőség sokféle kiegészítő áramkör segítségével: kapcsolók, LED-kijelzők, FM-rádió, Internet-csatlakozás, távolságérzékelő stb. állnak a diákok rendelkezésére. A lehetőségeknek csak a fantázia szab határt, mivel több kiegészítő is csatlakoztatható ugyanahhoz az alaplaphoz. Várjuk mindazokat, akik szeretnének kicsit mélyebben belelátni a mai számítógépek, okostelefonok stb. működésébe, hiszen az általunk használt eszközök gyakorlatilag ugyanúgy működnek, mint amiket a mindennapok során használunk – a különbség csak az, hogy itt mi keltjük életre ezeket.

Oktató neve: Vas Ádám
Oktató elérhetősége: vas.adam@inf.unideb.hu
Dátum, időpontok vagy gyakoriság: az indulás várható időpontja február 14-e után

Kezdő programozó szakkör

Érdekel az informatika? Szeretnél több lenni egy mezei felhasználónál? Kíváncsi vagy, hogy hogyan készülnek azok az alkalmazások, amelyeket nap mint nap használsz?
Ha igen és még soha nem programoztál, akkor itt a helyed! Belekóstolhatsz a programozás rejtelmeibe, az algoritmusok világába!

Oktató: Biró Piroska
Oktató elérhetősége: biro.piroska@inf.unideb.hu
Dátum, időpontok vagy gyakoriság: az indulás várható időpontja február 14-e után

Nulladik évfolyam – előkészítő (programozás)

Egyre kevésbé létezik olyan munkakör, ahol hosszú távra lehet tervezni valamilyen szintű programozási, algoritmizálási képességek nélkül. Ez a szakkör azokat a 16-18 éveseket célozza meg, akik szeretnék elsajátítani a programozás alapjait, vagy elmélyíteni a már meglévő tudásukat.
Egyrészt a szakköri alkalmakkor lehet megismerkedni ezzel az igen ígéretes iránnyal, másrészt az mtmi portál segítségével lehet otthonról próbálgatni a gyakorlásra kitűzött feladatok megoldását.

Oktató neve: Bertók Csanád
Oktató elérhetősége: bertok.csanad@inf.unideb.hu
Dátum, időpontok vagy gyakoriság: az indulás várható időpontja február 14-e után

Algoritmika szakkör (Haladó programozás) (

A szakkörön, a Magyarországon és a nagyvilágban nagy népszerűségnek örvendő algoritmikus feladatmegoldó programozó versenyek témaköreivel ismerkedhetnek meg az érdeklődő diákok. Terítékre kerülnek a különféle probléma-megoldási paradigmák (teljes keresés, oszd meg és uralkodj elve, mohó algoritmusok, dinamikus programozás) az egyes feladatok iteratív és rekurzív megoldási lehetőségei. Szót ejtünk matematikai feladatokról éppúgy, mint kombinatorikai és számelméleti problémákról, sztringfeldolgozó algoritmusokról, illetve gráfokkal kapcsolatos esettanulmányokról. Igény szerint kitérünk a hazai és nemzetközi programozó versenyek feladataira is. A tárgyalt problémákhoz különféle programnyelveken megoldást is adunk, így egyszerre fejlesztjük a résztvevők algoritmizálási és programozási készségét.

Oktató: Kósa Márk
Oktató elérhetősége: kosa.mark@inf.unideb.hu
Dátum, időpontok vagy gyakoriság: az indulás várható időpontja február 14-e után

E-sport és programozás szakkör

Egyetemi előkészítő e-sport és programozás szakkör. A világszerte népszerűségnek örvendő e-sporttal kapcsolatos témakörökkel ismerkedhetnek meg a résztvevő diákok. A DEAC-Hackers támogatása alatt a foglalkozásokon a diákok játszva mélyülhetnek el a különböző videójátékok világában. A játék mellett programozási ismeretekkel is gazdagodhatnak, amit később kamatoztatni tudnak egyetemi éveik során. A szakkör közvetlenül kapcsolódik a reguláris képzés ” prog1” tárgyához, a tervezett esport és programozás versenyhez és a DEAC-Hackers Minecraft tevékenységéhez. A szakkör esport szakmai partnere a DEAC-Hackers, a DEAC esport szakosztálya, mely egyébként Téged is hív igazolt amatőr sportolói közé! Miért igazolnál le? Hiszen az online tagság nem ad semmit… de nem is kerül semmibe, nincs tagdíj és lehetsz bárhol a világon! S mégis egy patinás klub tagja lehetsz és onnantól nem „már megint csak ¨ülsz a gép előtt”, hanem az előre tervezett, szervezett heti edzésen vagy…

Oktató: Bátfai Norbert
Oktató elérhetősége: batfai.norbert@inf.unideb.hu
Dátum, időpontok vagy gyakoriság: az indulás várható időpontja február 14-e után

Sajtóiroda