Okostankönyv, Debreceni Egyetem

Elkészült a Debreceni Egyetem második okostankönyve

Egyetem

A második olyan tankönyvet jelentette meg a Debreceni Egyetem, amely az innovatív librAR technológia alkalmazásával multimédiás eszközzé alakítható. Az orvostanhallgatók a legújabb kiadványból mindent megtudhatnak a szív és a verőerek betegségeinek korszerű ellátásáról.
Egy okostelefon vagy egy tablet szükséges ahhoz, hogy a nyomtatásban megjelent könyv „életre keljen”. Az eszközt a librAR piktogrammal jelzett kép fölé tartva, az ábrák színesben vagy videóként jelennek meg, többek között ultrahang, MR vagy CT felvételek, a normális és rendellenes szívhangok, szívzörejek pedig hallhatóvá válnak, hangfájlként játszhatók le.

Okostankönyvet adott ki a Debreceni Egyetem

– Az Alföldi Nyomda jóvoltából használhattuk a könyvben a librAR-t, melynek segítségével a hagyományos tankönyvből multimédiás eszköz varázsolható. Ennek köszönhetően kézbe vehető, aláhúzással, oldaljegyzetekkel ellátható, akár illata is van, ezek mellett korunk digitális világának előnyeit is kínálja. Egy kardiológiai témájú könyv esetében ezt különösen jól ki tudtuk használni a szívbetegségek fizikális eltéréseinek, a különféle képalkotó diagnosztikai lehetőségeknek, perkután és hagyományos műtéti technikáknak a bemutatására- mondta Csanádi Zoltán, a DE ÁOK Kardiológiai Intézet vezetője.

„A szív és a verőerek betegségei” című tankönyv a vizsgaidőszak előtt, decemberben jelent meg, hiánypótló kiadványként. Eddig ugyanis nem volt olyan, kifejezetten orvostanhallgatóknak készített könyv, amelyben mindent egy helyen megtalálnak a szív- és érrendszeri betegségekről.

– A világ számos országában, többek között Magyarországon is a szív- és érrendszeri betegségek vezetik a halálozási statisztikát. A kardiológia tantárgy megfelelő szintű egyetemi oktatása emiatt is különösen fontos feladat. A hallgatóknak meg kell ismerniük a legkorszerűbb diagnosztikus és terápiás lehetőségeket, valamint azt a szemléletet, azokat az alapvető összefüggéseket, amelyek 10-20 év múlva is érvényesek lesznek. Ennek a tudásnak a megszerzését szeretnénk segíteni ezzel a könyvvel – hangsúlyozta Csanádi Zoltán.

A Csanádi Zoltán és Czuriga Dániel, a Kardiológiai Intézet adjunktusa által szerkesztett tankönyvet nagyrészt a Kardiológiai Klinika orvosai, valamint a Belgyógyászati Intézet, a Neurológiai Klinika és az Orvosi Képalkotó Klinika neves szakemberei írták. A mintegy 300 oldalas kiadvány két és fél hónap alatt készült el, és olyan friss tudásanyagot is tartalmaz, amely a legutóbbi európai kardiológiai kongresszuson hangzott el.

A szerzők törekedtek arra is, hogy a kardiológia olyan határterületi kérdései is bekerüljenek a könyvbe, mint például a szívbetegségek kapcsolata a cukorbetegséggel, a vesebetegségekkel, az alvászavarokkal, vagy a sportkardiológia, az onkokardiológia valamint a terhesség alatt előforduló keringési problémák. A tervek között szerepel, hogy a tankönyvet a jövőben angolul is kiadják.

A Debreceni Egyetem első okostankönyve 2018 végén jelent meg „Nukleáris Medicina Orvostanhallgatóknak” címmel. Felmerült az is, hogy az orvostanhallgatók tanulását segítő multimédiás eszközzé alakítható kiadványokból sorozatot készítenek.

unideb.hu