Okostankönyvet adott ki a Debreceni Egyetem

Egyetem

Különleges megoldással rukkolt elő a Debreceni Egyetem: hazánkban elsőként adott ki digitális tartalmakat rejtő nyomtatott tankönyvet. A színes, akár mozgó illusztrációk mobiltelefonnal vagy tablettel hívhatók elő, ami forradalmi módon segíti az anyag megértését, elsajátítását.
Az orvostanhallgatók harmadik évezredbeli igényeit szolgálja a debreceni Általános Orvostudományi Kar “Nukleáris Medicina orvostanhallgatóknak” című tankönyve. Az országban egyedülálló szakkönyv egy itthon eddig még soha nem használt, újszerű technológia alkalmazásával egyesíti kétféle adathordozó előnyeit.

– A fiatalok elsősorban az interneten vagy digitális anyagokban keresik a választ felmerülő kérdéseikre, a nyomtatott könyvek használata visszaszorulóban van. Ugyanakkor a diákok a rendszerezett tudás elsajátítására ma is előnyben részesítik a nyomtatott, áttekinthető, aláhúzásokkal, megjegyzésekkel gyorsan kiegészíthető anyagokat – mondta a hirek.unideb.hu-nak Varga József, a DE ÁOK Orvosi Képalkotó Intézet Nukleáris Medicina Tanszék egyetemi docense.

A szakember szerint nagy igény volt egy ilyen tankönyvre. A tartalmat Garai Ildikó egyetemi docenssel közösen szerkesztették, a digitális képeket Barna Sándor szerkesztette, a megvalósítást pedig az Alföldi Nyomda tette lehetővé.

– Olyan megoldást találtak és ajánlottak fel nekünk, amely segítségével a jobban tanulható nyomtatott ismeretanyagot össze lehetett kapcsolni a digitális tartalommal. Egy speciális alkalmazást kell letölteni az okostelefonra vagy tabletre. Az eszközt a könyv ábrái fölé kell tartani, így a képernyőn láthatóvá válnak a – nukleáris medicinában kifejezetten látványos – színes képek, akár mozgó illusztrációk, amik segítik az anyag megértését, elsajátítását – tájékoztatott Varga József.

A könyv összefoglalja az általános orvos számára szükséges alapismereteket arról, milyen gyakori klinikai kérdésekre tud választ adni a nukleáris medicina, hogyan kell értelmezni a gamma-kamerás és PET-vizsgálatok leletét, és mikor lehetnek hasznosak a radioizotóp-terápiás eljárások.

A tavalyi év végén megjelent, úttörőnek számító tankönyv célja az volt, hogy olyan vizsgára is felkészítő anyag készüljön, ami könnyen tanulható.

Varga József szerint a könyv nagyon sikeres a hallgatók körében, és a tapasztalatok alapján elmondható: használatával a medikusok összeszedettebb tudásra tesznek szert.

Bár a könyv elsősorban orvostanhallgatók számára készült, de a gyakorló orvosok, az orvosdiagnosztikai analitikus hallgatók és a nukleáris medicina területén dolgozó más végzettségűek is hasznosnak találják. A Debreceni Egyetem szakemberei az Alföldi Nyomda támogatásáért György Géza vezérigazgatónak ünnepélyes keretek közt mondtak köszönetet a Hevesy György Magyar Orvostudományi Nukleáris Társaság május 30. és június 1. között rendezett, hajdúszoboszlói kongresszusán.

unideb.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.