Aranyosi Jánosra emlékeztek Debrecenben

Egyetem

Emléktáblát avattak a szívsebészeti aneszteziológia úttörőjének, Aranyosi Jánosnak tiszteletére a Debreceni Egyetem Szívsebészeti Klinikáján. A pénteki ünnepségen családtagok, egykori kollégák és tanítványok emlékeztek a 85 évvel ezelőtt született szakemberre.
A magyar altatóorvoslás meghatározó személyisége az egykori DOTE Tüdőgyógyászati és II. Sebészeti Klinikán, valamint a Kenézy Kórházban is maradandó szakmai és eszmei hagyatékot teremtett. Úttörő szerepe volt a korszerű aneszteziológia és intenzív terápia hazai meghonosításában, a szívsebészeti anesztézia fejlesztésében. Nevéhez fűződik az első pacemaker beültetése és az első nyitott szívműtét Debrecenben.

– Mindig hitt, remélt, örült és szeretett. Hitt a gyógyításban, abban, hogy a hagyományos hippokratészi értékek erősödni fognak. Szeretetet adott és kapott – fogalmazott köszöntőjében Páll Dénes, a DE Klinikai Központ konzervatív szakmákért felelős alelnöke a december 6-i emléktábla-avatón.

Szerafin Tamás, a Szívsebészeti Klinika igazgatója beszédében kiemelte: Aranyosi János szakmai sikerekben gazdag életpályája során az egyik legnagyobb érdem, hogy megteremtette Debrecenben a modern szívsebészeti anesztéziát. Több mint 30 évet dolgozott a régi Auguszta falai között, ezért megtiszteltetés, hogy a domborműves emléktábla a régi épület falán kapott helyet.

Juha Richárd Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész alkotását Páll Dénes és Fülesdi Béla professzorok, Szerafin Tamás egyetemi docens, valamint Seres Judit, a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház ápolási igazgatója leplezte le.

– A szívsebészeti anesztézia művelőinek tevékenységét mind a mai napig áthatja az a szellemiség, amit Aranyosi tanár úr megteremtett és hátrahagyott – mondta Fülesdi Béla.

A DEKK Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika igazgatója felidézte, hogy Aranyos János 1987-től 1999-ben történt nyugdíjazásáig a Kenézy Kórház Intenzív és Anaeszteziológiai Osztályának osztályvezető főorvosaként dolgozott, ahol előremutató kezelési módszereket vezetett be. Irányításával egy európai szinten teljesítő multidiszciplináris intenzív osztály alakult ki.

Az emléktábla-avatón beszédet mondott Péterffy Árpád emeritus professzor, a Szívsebészeti Klinika egykori igazgatója is, aki személyes emlékeit idézte fel az ünneplő közönségnek.
Aranyosi János 85 éve született és idén van halálának 5. évfordulója.

unideb.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.