EU-s pénzből újul meg az Egyetemi Könyvtár

Egyetem
A végéhez közelednek az augusztusban kezdődött átalakítási munkálatok a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtárában (DEENK). A tervek szerint a tanév második félévében már a megújult környezetben használhatják a gyűjteményt az egyetemi polgárok.

A felújításra európai uniós pályázati forrásából 300 millió forintot nyert az intézmény. A munkálatok a Főépületben a Bölcsészettudományi és Természettudományi Könyvtárat (BTEK), valamint az ugyancsak Egyetem téri campuson található Élettudományi Könyvtárat érintették.

A nyáron kezdődött nagyszabású átalakításnak köszönhetően megújulnak és átalakulnak a belső terek, emellett teljesen új olvasói helyek is születnek.

A BTEK-ben korszerűsítették a Nagyolvasót: az új bútorok mellett megújultak a polcok és a falburkolat is, míg az előcsarnokban új szabadpolcos teret alakítottak ki, elsősorban a népszerű irodalom számára.

Az Élettudományi Könyvtárban a legfontosabb változást a 2. emeleti tanulószobák jelentik, amelyekkel egy régóta fennálló felhasználói igényt tudnak kielégíteni. Az újonnan kialakított öt terem alkalmas lesz 8-10 fő számára megbeszélések, közös tanulás, vagy előadások tartására is. A 3. emeleten pedig a tanulószobák mellett egy multifunkciós előadótermet is kialakítottak.

A munkálatok decemberben befejeződnek, ekkor kezdődhet a terek újbóli berendezése, valamint a könyvtári anyag visszaszállítása. A DEENK felújításban érintett egységei közül a BTEK az idén már nem nyit ki, de az ÉTK emeleteit a vizsgaidőszak kezdetére ismét birtokba vehetik a tanulni vágyó hallgatók. A következő év elejétől pedig mindként épületben megújult környezet fogadja majd könyvtárlátogatókat.

Részletek: https://lib.unideb.hu/hu/deenk-2019-es-teratalakitasi-tervei

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.