Szupermikroszkóp érkezett a Debreceni Egyetemre

Egyetem

A világ egyik legmodernebb mikroszkópját próbálhatták ki a Debreceni Egyetem kutatói október 15-én az Anatómia Intézetben. A nagyfelbontású és gyors leképezésre alkalmas berendezéssel az élő szervezetben zajló folyamatokat is megfigyelhetik a tudósok.
A bemutatott szuperrezolúciós konfokális mikroszkóp olyan csúcskategóriás nagy sebességű és nagy érzékenységű képalkotó rendszer, melynek tervezése és fejlesztése során fokozottan figyelembe vették a sejtbiológiai, rákkutatási és őssejtkutatási igényeket. A mikroszkóp azt a technológiát alkalmazza, amiért Stefan Hell német fizikus kutatócsoportja 2014-ben kémiai Nobel-díjat kapott. Ez az úgynevezett STED mikroszkópia, amellyel október 15-én egy workshopon ismerkedhettek meg a Debreceni Egyetem tudósai.

– Több olyan korszerű mikroszkóp áll jelenleg is a rendelkezésünkre, amellyel élő, illetve fixált anyagot sokféle módon tudunk vizsgálni. Ez a technológia viszont a gyors képalkotás és a nagy felbontás egyidejű megvalósítása miatt lényeges előrelépést jelent az élő sejtek és szövetek vizsgálatában. A Debreceni Egyetem folyamatosan törekszik arra, hogy képalkotó eszközparkja megfeleljen a modern kor kihívásainak, és a szuperrezolúciós mikroszkópia minőségi ugrást jelent a hagyományos fénymikroszkópos eljárásokhoz képest – mondta a hirek.unideb.hu-nak Hegyi Zoltán, a DE ÁOK Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet adjunktusa.

A szakember szerint a berendezés bármilyen szövet vagy sejt vizsgálatára alkalmas, de a hagyományos mikroszkópokénál tízszer nagyobb felbontás részletesebb megfigyeléseket tesz lehetővé, így az élettudományokban alapvető elemzésekhez lényegesen több információt biztosít. A STED mikroszkópia előnye, hogy nem csak fixált metszeteket lehet vele vizsgálni, hanem élő mintákat is, így a kutatók megfigyelhetnek minden olyan, az élő szervezetben zajló folyamatot, amely nagy felbontást és gyors leképezést igényel.

– A szuperrezolúciós technológia az elmúlt években ugrásszerű fejlődésen ment keresztül. A szuperfelbontás elérésére különböző megközelítések vannak, de hosszútávon a STED technológia lehet az, amely a leginkább alkalmas arra, hogy a felbontóképesség további növelése mellett dinamikus, élő folyamatokat lehessen vele követni megfelelő időbeli felbontásban – tájékoztatott Vida László Krisztián, a mikroszkópot bemutató Unicam Magyarország Kft. munkatársa.

A keddi workshopon az egyetem kutatói saját mintáikat is megvizsgálhatták a különleges mikroszkóppal.

unideb.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.