Új eredmények az agykutatásban

Egyetem

A Nemzeti Agykutatási Program második szakaszában résztvevő három egyetemi munkacsoport számolt be a program félidejéig elért eredményeiről a Debreceni Egyetem Idegtudományi Doktori Iskolájának szeptember 6-ai szimpóziumán, az Élettudományi Központban.
Az első Nemzeti Agykutatási Program (NAP) eredményeit figyelembe véve a NAP2 2017-es indulásakor hét, a korábbi munkacsoportokból átszervezett kutatócsoport kapott lehetőséget az elméleti és klinikai fókuszú kutatásra a Debreceni Egyetemen.

– A program indulása óta a klinikai és elméleti agykutatás hatalmas infrastrukturális fejlődésen ment keresztül. Még a NAP1 során olyan műszereket sikerült beszerezni, amelyek egyedülálló lehetőséget biztosítanak a kutatók számára. Csaknem 50 munkatárs vesz részt a most futó vizsgálatokban, amelyek a neurobiológiai kutatások teljes spektrumát lefedik – mondta a hirek.unideb.hu-nak Szücs Péter, a Debreceni Egyetem NAP2 csoportjainak szakmai koordinátora.

A szakember vezeti azt a munkacsoportot, amely a fájdalomérzésért és a látásért felelős gerincvelői és agyi idegsejtek kapcsolatait vizsgálja a NAP2 program keretében. Egy másik kutatócsoport megállapította, hogy a direkt elektronikai eszközökből (iPad, tablet) származó fény, illetve a szórt fény (például a könyvből olvasás) hasonló módon aktiválja a látókérget. Igazolódott, hogy a direkt fényt kibocsájtó eszközökről történő olvasás nem rontja a neurovasculáris kapcsolatot.

A NAP2 programban a Debreceni Egyetem agykutatói az alkohol neurovasculáris kapcsolatra gyakorolt hatását is vizsgálják. Megfigyelték, hogy az alkohol nemcsak gátolja a neurovasculáris kapcsolat kialakulását, de általában negatív hatással van az agyi aktivitásra. Azt is megállapították, hogy az alkoholfogyasztás diagnosztikus nehézséget jelenthet a stroke felismerésében a tünetek hasonlósága miatt, ez pedig megnehezítheti a stroke felismerését és terápiáját.

A 2021-ig tartó Nemzeti Agykutatási Program novemberben lesz félidős. Ennek apropóján az Idegtudományi Doktori Iskola szeptember 6-ai szimpóziumán három kutatócsoport mutatta be eddig elért eredményeit.

unideb.hu

Írisz Ingatlanok

Debrecen, Bethlen utca

45 m2-es lakás kiadó
100 000 Ft

Debrecen, Hatvani István utca

lakás kiadó
50 000 Ft

Debrecen, Petőfi tér

45 m2-es lakás kiadó
110 000 Ft

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.