Dalmi Lajosra emlékeztek

Egyetem

Domborművet avattak az Infektológiai Intézet egykori vezetője, Dalmi Lajos tiszteletére a DE Kenézy Gyula Egyetemi Kórházban. Az emléknapon a 120 éves debreceni fertőzőbeteg-ellátás és a 60 éve alapított intézet jövőjéről is szó esett.
Dalmi Lajos 1941. október 5-én született Sajószentpéteren. 1966-ban végzett a Debreceni Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán, 1971-ben szakvizsgázott belgyógyászként. Magyarországon az elsők között foglalkozott a krónikus fertőző májbetegségek diagnosztikájában az ellenanyagok szerepével.
1987-től nyugdíjazásáig, 2006-ig vezette az Infektológiai Intézetet és szervezte újjá a ma már több mint 120 éves múltra visszatekintő debreceni fertőzőbeteg-ellátást.

– Jelentős szerepe volt abban, hogy az ezredfordulón a kórházban létrehozták a minden fertőző betegség ellátására alkalmas infektológiai épületet, ahol kiváló dolgozói kollektívát alakított ki – emlékezett az egykori professzorra Lampé Zsolt, a DE Kenézy Gyula Egyetemi Kórház főigazgatója a Dalmi Lajos halálának 10. évfordulója alkalmából rendezett szerdai ünnepségen.

Magas szintű tudományos- és oktatómunkáját 1991-ben címzetes egyetemi docensi címmel ismerték el, 2007-ben pedig Semmelweis-díjjal tüntette ki a kórház vezetése.

– Nem csak a főnököm volt, hanem a mentorom, a tanárom is. Halálakor biztos és szilárd alapot, szakmai hírnevet, jól megválasztott kollégákat, szakdolgozókat és jó hangulatot hagyott ránk. Tervei nagy részét megvalósítottuk, ma már egységben működik az oktatás, a kutatás és a betegellátás – emelte ki Várkonyi István a DE Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Infektológiai Intézet vezetője.

Tevékenységének is köszönhető, hogy a város és a megye fertőző betegeinek ellátása országos viszonylatban is kiemelkedő színvonalú maradt.

– Dalmi Lajos előrelátó volt, tudta, hogy a kórháznak és az egyetemnek közösen kell dolgozni, az orvos generációk kinevelésében. Példakép, jó orvos és jó ember volt – mondta egykori tanáráról Mátyus László, a DE Általános Orvostudományi Kar dékánja.

Az infektológusként és hepatológusként dolgozó néhai főorvos domborművét a DE Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Infektológiai Intézetében avatták fel. Az ünnepségen Dalmi Lajos özvegye is részt vett. A domborműnél a Debreceni Egyetem nevében Berényi Ervin, a DE Klinikai Központ elnöke és Mátyus László dékán helyezett el koszorút, majd az egykori kollégák, barátok rövid előadásokkal emlékeztek az egykori intézetvezető tevékenységére.

Az Infektológiai Intézet jelenleg a teljes régió infektológiai ellátásáért felel, a legmagasabb szintű sürgősségi ellátás zajlik napi 24 órában. A fertőzőbeteg-ellátás mellett hepatológiai (a máj betegségeivel foglalkozó) központ és HIV Decentrum is működik az intézetben, illetve folyamatos a trópusi és az utazási betegségekkel kapcsolatos ellátás is. A tervek között szerepel egy elkülönítő, zárt légtechnikával ellátott kezelőegység létrehozása, olyan súlyos betegségek kezelésére, mint az ebola vagy a sars fertőzés (atípusos tüdőgyulladás). Emellett folyamatban van egy gasztroenterológiai labor kialakítása a májbetegek és a bélbetegségben szenvedők minél teljesebb körű kivizsgálására.