Adományok a gyermekklinikának

Egyetem

Már hetedik éve támogatja a Debreceni Egyetem Gyermekgyógyászati Intézetét a Tranzit-Ker Kereskedelmi Zrt. A cég idei, négymillió forintos adományát a Hallgatói Önkormányzat kiegészíti további 1,2 millió forinttal.
Évente több mint százezer beteget látnak el a Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Intézetében, a műtétek száma pedig meghaladja az ezret. Többek között fejlődési rendellenességek, bélelzáródás, vesekő- vagy daganateltávolítás miatt az ország minden pontjáról érkeznek ide gyerekek, 500 grammos csecsemőktől egészen 150 kilós fiatalokig. Az intézmény törekszik a minimális beavatkozással járó műtétekre, ezért a debreceni vállalkozástól idén kapott adomány egy részét is az ezekhez szükséges műszerek beszerzésére fordítja.

– A sebészeti eszközök mellett a hozzánk érkező betegek, illetve szüleik komfortérzetét szeretnénk javítani, lecseréljük a székeket, melyeket az anyukák használhatnak, ha gyermekük mellett szeretnének maradni a kórházi kezelés során – jelentette be Balla György professzor, klinikaigazgató pénteken, az adomány átvételekor.

A Tranzit-Ker Zrt., 2011 óta elkötelezett segítője a debreceni gyermekklinikának. Idén – a korábbi évekhez hasonlóan – kétmillió forint támogatást nyújt a vállalat, melyhez Szabó Miklós vezérigazgató családja további kétmilliót tesz hozzá.

– Példaértékűnek tartom ezt az intézményt. Nemcsak a kiemelkedő szakmai eredmények miatt, hanem azért is, mert minden évben a gyógyítást, gyógyulást elősegítő eszközökre fordították adományunkat. Remélem, megkönnyítjük az itt dolgozó 350 szakember munkáját és bízom abban, hogy a következő években is tudjuk majd támogatni a betegellátást – mondta Szabó Miklós vezérigazgató.

Bács Zoltán kancellár köszöntet mondott az adományért, kiemelve, hogy Szabó Miklós a társadalmi felelősségvállalás mellett az egyetem stratégiai döntéseinek meghozatalában is részt vesz a konzisztórium tagjaként.

– A Tranzit-Ker Zrt. adományát az egyetem, illetve a Hallgatói Önkormányzat kiegészíti a yoUDay belépőjegyeiből befolyt összegből. Az 5,2 millió forintból négy milliót a gyakorlóiskoláink kapnak meg, a fennmaradó 1,2 milliót pedig a Gyermekklinikának szánjuk – jelentette be a kancellár.

Az állami finanszírozás mellé érkező támogatások fontosságát hangsúlyozta az átadóünnepségen a Klinikai Központ elnöke. Berényi Ervin kiemelte azt az átlátható rendszert, ahogy a Gyermekklinika hasznosítja az alapítványán keresztül kapott összegeket. Az Általános Orvostudományi Kar tudományos dékánhelyettese pedig a betegellátás, az oktatás és a kutatás egységéről beszélt. Papp Zoltán úgy fogalmazott: a minél hatékonyabb munkához a hallgatók felelős gondolkodása is nagyban hozzájárul. Az 1,2 millió forintos hallgatói adomány az ÁOK HÖK-elnöke, Bölcskei Dóra szerint is szolgálja mind a gyógyítást, mind a szakemberképzést.
Papp Csaba városi tanácsnok méltatta a Gyermekgyógyászati Intézet példamutató eredményeit, rámutatott többek között a csecsemőhalálozás terén elért kiugró mértékű javulásra. Mint mondta: a város büszke az ország legjobb gyermekklinikájára és az olyan debreceniekre is, akik példát mutatnak segítőkészségükkel.

unideb.hu