Iráni partner az egészségipari kutatásokban

Egyetem

A hagyományos ázsiai orvoslás modernizálását kutathatják együtt iráni és debreceni tudósok. Többek között erről tárgyaltak pénteken a Debreceni Egyetem és Shahid Beheshti University vezetői.
Az egyik legmeghatározóbb iráni orvostudományi egyetem hatfős küldöttsége tett hivatalos látogatást pénteken a Debreceni Egyetemen. Az Ali Asghar Payvandi rektor által vezetett delegáció célja a két intézmény közötti tematikus együttműködés előkészítése volt az orvos- és egészségtudomány területén, kiemelt figyelemmel az egészségipari termék- és szolgáltatásfejlesztésre.

A találkozón az egyetemek vezetői megegyeztek abban, hogy a gyógyszer- és élelmiszeripari, valamint a klinikai vizsgálatokat támogató kémiai-analitikai feladatok elvégzése terén egyedi megállapodást kötnek, a két ország közötti tudományos technológiai együttműködéshez kapcsolódóan. A fentieken túlmenően az iráni fél a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatallal (NKFIH) is kötött szerződést. Eszerint közösen támogatják a két ország számára egyaránt meghatározó, stratégiai területeken összehangolt kutatás-fejlesztési projektek kezdeményezését.

– Az együttműködésben kitüntetett szerep jut a hagyományos ázsiai orvoslás modernizálására irányuló közös kutatásoknak, melynek az iráni egyetemen külön fakultása van – emelte ki Szilvássy Zoltán a tervezett egyezmény tartalmát részletezve.

A Debreceni Egyetem elsősorban egészségipari intézményi fókuszterülete miatt, kiemelt szereplőként van jelen az Irán és Magyarország között lévő, nemzetközi szintű kutatási, fejlesztési együttműködési programban. Ehhez jelentősen hozzájárul az is, hogy az iráni fél számára fontos egészségipari ágazatokban a Debreceni Egyetem körül nemzetközileg akkreditált iparági klaszterek vannak.

Az iráni egyetem vezetése előzetes információik és az NKFIH-val kötött megállapodás alapján az orvosi, egészségtudományi, kutatási és fejlesztési területeken a hazai felsőoktatási intézmények közül a Debreceni Egyetemmel kívánja megkötni az együttműködési megállapodást. A memorandum aláírása a tervek szerint 2017 februárjába lesz Iránban.