Fényruhát kap az egyetemi Főépület

Egyetem

Öt művész speciális háromdimenziós panorámavetítéses alkotása kelti életre a Debreceni Egyetem 84 éves Főépületét a karneváli héten.

Tudás, agy, szkennelés, MRI, idegpályák, tanulás, mozgó növények és virágok, táguló és szűkülő dinamikák örvénylése – izgalmas motívumok felhasználásával elevenedik meg a Debreceni Egyetem 1932-ben átadott Főépülete augusztus 18-án és 19-én este. Az épületre tervezett vetítéshez Bordos László Zsolt kurátori koncepciója alapján a hazai, úgynevezett 3D mapping nemzetközi hírnevű művészei készítenek öt alkotást. Bordos László Zsolt, Kovács Ivó, Vicsek Viktor, Kitzinger Gábor és Czigány László 2-2 perces 3D mapping panorámavetítéssel „festi át” az egyetemi épület 108 méteres főhomlokzatát.

Bordos László Zsolt (művésznevén: Bordos.ArtWorks) 2000 óta foglalkozik videó vetítésekkel, vj-ként kezdte a budapesti underground kultúrában. Tanulmányait a budapesti Magyar Képzőművészeti Egyetemen és a MediaLab UIAH (University of Art and Design) Helsinkiben végezte. A korai 3d animációs vj vetítéseivel (2000-2004), formabontó vetítéseivel (2005-2006), illetve a 2007-től a jelenig tartó 3d mapping alkotásaival, a műfaj elismert úttörői közé tartozik. Panoráma- és holografikus vetítései, a vetített színházi díszletek, vj-show-k és képzőművészeti munkái a világ számos pontján, így New Yorkban, Dubajban, Párizsban, Genfben, Mexikó City-ben, Sanghajban, Moszkvában és természetesen Budapesten is láthatóak voltak. Ízelítő a munkáiból.

Az öt művész a Karneváli Héten: augusztus 18-án, csütörtökön és 19-én, pénteken este 9 órától éjfélig óránként 4 alkalommal mutatja be látványos animációját a Debreceni Egyetem Főépületén.

unideb.hu