Várják a kollégistákat

Egyetem

Indul a jelentkezés: a Debreceni Egyetem tizenhárom kollégiumában 1219 férőhely várja az elsőéves hallgatókat szeptembertől.

A felvételi pontszámok kihirdetése után tervezhetővé válik a debreceni egyetemista lét, így az augusztus egyik komolyan megfontolandó kérdése, hogy kollégiumban vagy albérletben lakjon a leendő egyetemista.

A Debreceni Egyetem hallgatói szerencsés helyzetben vannak, ugyanis több mint négyezer-hétszáz férőhely közül választhatnak igényeiknek és pénztárcájuknak megfelelően, ebből több mint ezerkétszáz ágy várja a gólyákat, vagyis az újonnan felvett hallgatók csaknem ötöde válhat kollégistává.

A kollégiumokban akár egyágyas szobát is bérelhetnek a fiatalok, de népszerűek a két-, három- vagy négyágyas „közösségi terek” is, a havi kollégiumi díjak 12 000-35 000 forint között oszlanak meg, természetesen az egyágyas, teljes önállóságot biztosító szobák a legköltségesebbek.

A Debreceni Egyetemnek valamennyi campusán van kollégiuma, így bármilyen szakra is járjon valaki, bekerülhet az oktatási intézményéhez legközelebb eső intézménybe, de a hallgatók nagyon szeretik azt is, ha változatos tudományterületekről érkező közösségben töltik mindennapjaikat a felújított, otthonos, internetkapcsolattal ellátott szobákban és apartmanokban.

Az egyetemi kollégiumokban büfé, kávézó, pizzéria, könyvtár, konditerem, szauna, de a Tisza István Kollégiumban például uszoda is a hallgatók rendelkezésére áll. A kollégiumi kulturális bizottságok a tanévben folyamatosan szerveznek kulturális és közösségépítő programokat, koncerteket, vetélkedőket, kirándulásokat.

– Az elsős hallgatóknak augusztus 12-ig kell postai úton benyújtani a kollégiumi felvételi kérelmeiket, s ekkor pályázhatnak rendszeres szociális ösztöndíjra is. A koli.unideb.hu oldalon minden információt elérhetővé teszünk, segítve a leendő elsőéveseknek – tájékoztatott Csiszár Imre, az egyetemi kollégiumok igazgatója.