Véget értek a diplomaosztók

Egyetem

Az elmúlt hétvégén öt kar hallgatói vették át oklevelüket. Ezzel a Debreceni Egyetem nyári diplomaosztó ünnepségei lezárultak.

 

Korszerű ismeretekkel a betegekért

A rendkívül gyorsan változó világban a hatalmas mennyiségű információ megértése, kezelése mindenki számára kihívást jelent. Az orvostudomány különösen gyorsan fejlődik, ezért a magas színvonalú ismertek kellenek ezek követésére – hangzott el a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karának július 1-ei ünnepségén.

– Az orvostudományi kar osztott képzésében résztvevők korszerű ismerteken nyugvó komoly elméleti felkészültség birtokában vannak, képesek az eredmények önálló értelmezésére, ismereteik önálló bővítésére, és stabil természettudományos tudással rendelkeznek – emelte ki Szekanecz Zoltándékánhelyettes, aki azt kívánta a végzősöknek, hogy a tudomány iránti lelkesedés kísérje végig egész pályájukat, tudásukat fordítsák a betegek és az egész társadalom javára.

A diplomaosztó ünnepségen 92 hallgató – köztük 3 külföldi – vette át oklevelét többek között orvosi laboratóriumi képalkotó diagnosztikai analitikusként, klinikai laboratóriumi kutatóként, molekuláris biológusként, táplálkozástudományi szakemberként. A diákok esküt tettek arra, hogy felkészültségüket az emberiség javára fordítják.

 

Humánummal a társadalomért

A Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán pénteken 216 végzős vette át oklevelét a Díszudvaron, emellett egy rubindiplomát is átadtak.

Az ünneplőket Sárváry Attila dékánhelyettes köszöntötte, aki a változó világban az életen át tartó tanulás fontosságára hívta fel a diákok figyelmét, hiszen a szociális és egészségügyi ellátórendszer jelentős szerkezetváltozáson megy át napjainkban.Arra kérte mások mellett a frissen végzett ápolókat, egészségügyi szociális munkásokat, egészségügyi szervezőket, szülésznőket, védőnőket, mentőtiszteket, közösségi animátorokat, hogy figyeljenek oda embertársaikra és legyenek humánusak. Segítsék a preventív szemlélet terjesztését, propagálását, hiszen az orvosok mellett a jól képzett egészségügyi szakdolgozók is sokat tehetnek a társadalom egészségéért.

Az ünnepségen a több mint kétszáz végzős hallgató mellett a Debreceni Egyetem jubileumi díszoklevéllel fejezte ki köszönetét életpályájáért Nagy Sándorné Illyés Ilonának, aki védőnői diplomája megszerzésének 72. évfordulója alkalmából rubin díszoklevél kitüntetést vett át Jávor András rektorhelyettestől.

Fogorvosok is ünnepeltek

Nyolcvan hazai és külföldi diákot avattak fogorvosdoktorrá a pénteki ünnepi tanácsülésen az egyetem Díszudvarán.

A végzős diákokat Hegedűs Csaba dékán búcsúztatta, aki visszaidézte, hogy negyven évvel ezelőtt indult el a fogorvosképzés Debrecenben, és azóta több mint 1200 hallgató szervezett itt diplomát. A dékán elmondta: a robbanásszerű technológiai fejlődéssel a kar is igyekszik lépést tartani, így folyamatosan korszerűsíti a műszerparkot, és új tantárgyakat vezetnek be.

– Életük fontos szakasza ezennel lezárult, és valóra válik egy hosszan dédelgetett álmuk. Méltán lehetnek büszkék magukra, hiszen tehetségük legjavát nyújtották – hangsúlyozta a dékán.

Az ünnepségen 41 magyar és 39 külföldi diák tett esküt arra, hogy tudását a betegségek megelőzésére, a betegek testi, lelki javára, és betegségük gyógyítására fordítja.

Fiatal mérnökök avatása

A Debreceni Egyetem Műszaki Karának július 2-i diplomaosztó ünnepségén 218 pályakezdő mérnök vehette át oklevelét, akik építészmérnökként, építőmérnökként, gépészmérnökként, környezetmérnökként, mechatronikai mérnökként, műszaki menedzserként, gazdálkodási mérnökként, okleveles létesítménymérnökként, okleveles műszaki menedzserként, okleveles településmérnökként, Lean szakmérnökként, Lean menedzserként, minőségirányítási szakmérnökként és minőségirányítási szakemberként vághatnak neki a munkaerőpiacnak.

Szűcs Edit dékán ünnepi beszédében kiemelte, hogy a friss diplomások tanulmányai alatt a kar nemcsak a helyiségek és tárgyak modernizálást tartotta szem előtt, hanem a tananyagét is.

– Kiemelten kezeltük az ipari partnerekkel való kapcsolattartást, aminek következtében elsőként indítottuk el 2015-ben a duális képzést a gépészmérnöki alapszakon a Debreceni Egyetemen. Ez az oktatási forma azt jelenti, hogy a tanulmányi időszak alatt intenzív gyakorlati képzésben részesülnek a cégeknél a hallgatók, akik elméleti felkészítését továbbra is az egyetem biztosítja. Nem véletlenül lett ez a képzésünk a 4. legnépszerűbb az országban választható szakok között – emelte ki a dékán.

Az ünnepségen a kari és hallgatói kitüntetések mellett köszöntötték a Műszaki Kar Címzetes Egyetemi Docenseit is, a legkiválóbb tanulmányi eredményt elért hallgatókat pedig Publikációs Díjjal és Diplomadíjjal ismerték el.

 

Természettudósokat és mérnököket avattak

Alkalmazott geoinformatikusok, alkalmazott környezetkutatók, alkalmazott matematikusok, anyagkutatók, biológusok, biomérnökök, biotechnológusok, fizikusok, földtudományi kutatók, geográfusok, hidrobiológusok, környezetkutatók, matematikusok, szakfordítók, szakvizsgázott pedagógusok, tanárok, vegyészek, vegyész- és villamosmérnökök vették át diplomájukat szombaton a Természettudományi és Technológiai Kar diplomaosztó ünnepségein a Debreceni Egyetem Díszudvarán.

BSc képzésben nappali tagozaton 209 hallgató, levelező tagozaton 4 hallgató, MSc képzésben nappali tagozaton 120 hallgató, levelező tagozaton 28 hallgató, szakirányú továbbképzésben 26 hallgató szerzett oklevelet. Diplomájuk mellékleteként elismerő oklevelet kapott 15 alapszakos és 31 mesterszakos hallgató, akik részt vettek a Debreceni Egyetem Tehetséggondozó Programjában, és sikeresen teljesítették annak követelményeit.

Pintér Ákos dékán ünnepi beszédében kiemelte: reméli, hogy a hallgatók olyan tudást és tartást kaptak a Természettudományi és Technológiai Karon, amellyel nem csak szakmai kérdésekre, hanem az élet minden kihívására tudnak válaszolni. A dékán köszönetet mondott a szülőknek is, akik a Debreceni Egyetem munkatársaira bízták a gyermekeik jövőjét.

– Az Önök bizalma és a Debreceni Egyetem hagyományai köteleznek bennünket, hogy munkánkat a legmagasabb színvonalon végezzük – fogalmazott Pintér Ákos.

 

A szombat délutáni ünnepségen vette át diplomáját a kar 100. okleveles hidrobiológusa, Sipeki Ágnes Hajnalka. Kun Ferenc oktatási dékánhelyettes ennek kapcsán elmondta: minden kar életében fontos esemény egy új szak elindulása, és az is, amikor egy szak életében mérföldkőhöz érkeznek, ilyen mérföldkő a Hidrobiológus MSc életében a 100. oklevél átadása.

unideb.hu