Debreceni professzorokat díjaztak

Egyetem

Kitüntetéssel ismerték el Páll Dénes és Kappelmayer János, a Debreceni Egyetem professzorainak munkáját a Semmelweis-nap alkalmából.

A július 1-ei Semmelweis naphoz kapcsolódóan tartottak díjátadó ünnepséget július 4-én hétfőn a Pesti Vigadóban, ahol az intézmény két egyetemi tanára is kitüntetést vett át Balog Zoltántól, az emberi erőforrások miniszterétől és Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkártól.

Az egészségügyi ellátás érdekében kifejtett kiemelkedő szakmai tevékenységéért Pro Sanitate díjjal jutalmazták Páll Dénes egyetemi tanárt, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Belgyógyászati Klinika professzorát több évtizeden át nyújtott színvonalas, lelkiismeretes gyógyító munkája, valamint példaértékű közéleti tevékenysége elismeréseként.

Páll Dénes orvosi diplomáját a Debreceni Orvostudományi Egyetemen 1991-ben kapta meg. Végzése után a Debreceni Orvostudományi Egyetem I. sz. Belgyógyászati Klinikán állt munkába. 1999 óta a Debreceni Egyetemen működő Regionális Hypertonia Centrum vezetője. Kardiológusként, szűkebb érdeklődési területe a magasvérnyomás-betegség. A fiatalkori hypertoniával kapcsolatos munkája mind hazánkban, mind Közép-Európában egyedülálló. Az általa vezetett Regionális Hypertonia Centrum az Európai Hypertonia Társaság Kiválósági Központja.

Kutatómunkájában érdeklődési területe 1994-től a prevenció, szív- és érrendszeri rizikó, hypertonia volt, 1998-tól saját kutatási témával a serdülőkori hypertoniával kezdett el foglalkozni, és Debrecen város valamennyi 15-18 éves fiataljára kiterjedő szűrővizsgálatot végezett, melynek eredményeként 2003-ben PhD fokozatot szerzett. A vizsgálatot „Debrecen Hypertension Study” néven regisztrálták. Ennek eredményeképpen 14 angol nyelvű és 18 magyar nyelvű publikáció jelent meg, illetve 4 PhD dolgozat és 2 sikeres habilitáció született . Páll Dénes 2014-ben védte meg az MTA doktori értekezését.

2010 óta a Debreceni Egyetem Belgyógyászati Klinika igazgatóhelyettese. 2013-ban a klinikai vizsgálatok koordinálásával, majd a Gyógyszerfejlesztési Koordinációs Központ vezetésével is megbízták.

Batthyány-Strattmann László-díjat vett át hétfőn Kappelmayer János egyetemi tanár, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Laboratóriumi Medicina igazgatója a több évtizeden át nyújtott színvonalas, lelkiismeretes vezetői munkája, a diagnosztika szakterületen elért szakmai eredményei, valamint példaértékű közéleti tevékenysége elismeréseként.

 

Kappelmayer János egyetemi tanár általános orvosi diplomáját a Debreceni Orvostudományi Egyetemen 1985-ben kapta meg. Végzése után a Debreceni Orvostudományi Egyetem Központi Klinikai Kémiai Laboratóriumában kezdett el dolgozni, majd a laboratórium átalakulásával a Klinikai Kémiai Intézetben, és a Klinikai Biokémiai és Molekuláris Patológiai Intézetben tevékenykedett.  Az intézet a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum központi diagnosztikai laboratóriumaként működött. A Klinikai Biokémiai és Molekuláris Patológiai Intézet igazgatói feladatainak ellátására 2004-ben kapott megbízást. Az MTA doktora értekezését 2008-ban védte meg „Celluláris markerek analízise hematológiai kórképekben” című disszertációjával.

A laboratóriumi diagnosztika területén végzett műhelyteremtő tevékenysége, hatékony oktató, kutató, vezetői munkája és elért eredményei nagyban hozzájárultak az intézet sikeréhez. Kappelmayer professzor nevéhez kötődik, hogy a 2008-tól folyamatosan épülő korszerű Laboratóriumi Medicina Intézet létrejöttével megteremtődött egy egységes laboratóriumi háttér, melynek részeként a klinikákkal közvetlen összeköttetést biztosító csőpostarendszer lehetővé teszi a minták szállítását és kezelését.

Tudományos munkája két területet ölel fel. Az egyik a leukocyták és thrombocyták aktivációjának szerepe a thrombotikus folyamatokban. Elsőként írta le, hogy extrakorporális keringés során a monocyták felszínén szöveti faktor jelenik meg, melynek kezelésére később egy USA szabadalmat is beadtak. A másik a leukémiák új prognosztikai és diagnosztikai faktorainak azonosítása. Mindkét témában kollaborációs partnerekkel is rendelkezik.

Az általa szerkesztett weblap (www.kbmpi.hu) az ország leglátogatottabb laboratóriumi diagnosztikai weblapja, amelyet széles körben használnak konzultációs célra is.

unideb.hu