A jövő mérnökei versenyeznek

Egyetem

A Debreceni Egyetem Sporttudományi Oktatóközpontja ad otthont a nemzetközi robot olimpia helyi fordulójának és az NI programozó versenyének.

Hazánkban első alkalommal rendezik meg a World Robot Olympiad (WRO) Advanced Robotics Challenge-et – hangsúlyozta a kétnapos nemzetközi verseny magyarországi regionális fordulójának pénteki megnyitóján Ábrahám László.

Az NI Hungary Kft. ügyvezetője köszöntőjében kitért rá: a mindennapi oktatásban kevés alkalommal találkoznak a fiatalok az élmény alapú csapatmunkával, az ilyen versenyek azonban kiváló alkalmat jelentenek ahhoz, hogy a diákok közösen érjenek el eredményeket.

Pintér Ákos, a Természettudományi és Technológiai Kar dékánja köszöntőjében felidézte: volt olyan időszak, amikor a sport olimpiák mellett szellemi olimpiát is rendeztek, s ennek szellemében a WRO nemzetközi megmérettetés tökéletesen illik az idei riói olimpia mellé. A dékán hozzátette: reméli, hogy az versenyezők közül sokan a Debreceni Egyetemet és a mérnöki hivatást választják.

A WRO egy olyan nemzetközi oktatási program, amely azzal a céllal jött létre, hogy megkönnyítse a fiatalok hozzáférését a természettudományos tárgyakhoz és motiválja őket, hogy a mérnöki vagy az informatikai szakmát választják. A debreceni WRO versenyen huszonkét 2-3 egyetemistából álló csapat indul, ők ipari technológiával tervezik és építik meg robotukat, hogy az képes legyen a versenykiírásban megadott feladatot elvégezni. A nyertes csapat a versenyben is használt eszközöket kap, illetve részt vehetnek a verseny nemzetközi döntőjén Indiában.

Az NI, a National Intstruments a Virtuális Műszerezésért Alapítvány és az Edutus Főiskola közös rendezvénye keretében április 22-én tartották a VISUAL Thinking – LabVIEW középiskolásoknak szóló programozó verseny magyarországi fordulóját is, amelyen 13 csapat méri össze grafikus programozói tudását.