Klinikai vizsgálatok a Natural Expón

Egyetem

Szűrésekkel és tanácsadással várja a látogatókat a Debreceni Egyetem Klinikai Központja a csütörtökön megnyílt Natural Expo egészségkiállításon.

Vérnyomásméréssel vagy egy apró tűszúrással több olyan betegség is megelőzhető, mely későn felismerve a páciens életébe kerülhet. Erre hívja fel a figyelmet „Vigyázunk az egészségére” mottóval a Debreceni Egyetem ingyenes szűrővizsgálatokkal április 14-16. között a Natural Expon.

A Debreceni Egyetem Klinikai Központjának és Klinikai Vizsgálatok Irodájának szakemberei, valamint orvostanhallatók mindhárom napon át vérnyomás- és vércukormérést, vérzsír-vizsgálatot, testtömeg-meghatározást, egészségügyi tanácsadást végeznek. Emellett a klinikai vizsgálatok biztonságának növelésére indított “Szakemberek Betegeink Biztonságáért (SZEBB)” című országosan egyedülálló programot is bemutatják az érdeklődőknek.

– A magas vérnyomás, elhízás, cukorbetegség kezdetben nem okoz tüneteket, ám ha későn vesszük észre, sokszor már visszafordíthatatlan a károsodás. A néma gyilkosnak nevezett magas vérnyomás a felnőtt lakosság 40 százalékát, az elhízás csaknem minden második embert érint, és egyre nő a diabéteszben szenvedők száma is – mondta el a kiállításon Páll Dénes egyetemi tanár, a Gyógyszerfejlesztési Koordinációs Központ igazgatója.

Hozzátette: ha a mért értékekben eltérést tapasztalnak, felhívják az érintett figyelmét, hogy keresse fel családorvosát és szükség esetén forduljon szakorvoshoz.

A rendezvényen a SZEBB program részeként a klinikai vizsgálatok jelentőségéről is tájékoztatást nyújtanak. A negyed évszázados klinikai farmakológiai tapasztalatokkal rendelkező Debreceni Egyetem megbízható hátteret nyújt az új, bevezetés előtt álló terápiákhoz kapcsolódóan, hiszen az intézményben évente 150-160 klinikai vizsgálat indul, és jelenleg is több mint 400 zajlik.

A háromnapos kiállításon szombaton 21 óráig várják a látogatókat a Debreceni Egyetem szakemberei a Fórum Debrecen Bevásárlóközpont alsó szintjén.