Társadalom? Tudomány!

Egyetem

Szaknapot tartott a szociális munka világnapján a Debreceni Egyetem Szociológia és Szociálpolitika Tanszéke a SZÖSZ Mindenkiért Egyesülettel.

Napjainkban egy szociális területen működő szervezetnek rengeteg kihívással kell szembenéznie – ezt állapították meg a szektor neves képviselői: Fábián Gergely, Giczey Péter, Novotni Edit és Sik Endre a Szociológia és Szociálpolitika Tanszék kerekasztal beszélgetésén. Egyúttal felhívták a hallgatók figyelmét saját szerepük fontosságára, arra, hogy a szféra jövője a leendő szakemberek kezében van.

A leendő szociológusok elhelyezkedési lehetőségeivel foglalkoztak egy másik beszélgetésben: olyan egykori hallgatókat hívtak meg, akik azóta sikeres pályát futottak be, s karrierjük példaként szolgálhat a végzés előtt állók számára. A résztvevők az elhelyezkedés sikerességét az elkötelezettség és az egyetemi évek alatt adódó lehetőségek kihasználásában látták.

Példaértékű társadalmi innovációkat is bemutattak a szaknapon. L. Ritók Nóra az Igazgyöngy Alapítvány képviseletében a hátrányos helyzetű gyermekek oktatásáról, fejlesztéséről tartott beszámolót: ismertette Szuno projektjüket, melynek keretében önfenntartóvá próbálják nevelni a gyermekeket. Bemutatkozott a Revita Alapítvány által működtetett Re-Cikli Műhely, melynek tagjai kerékpárok felújításába és árusításába vonnak be hátrányos helyzetű régiókban élő munkanélkülieket. Részt vettek a beszélgetésen a Nem Adom Fel Alapítvány nemrég nyílt, azonos nevű kávézójának munkatársai, akik fogyatékkal élőknek adnak munkát.

A szociális munka világnapját nemzetközi szinten számos intézmény, szervezet, csoport ünnepli. Az idei világnap célja volt, hogy felhívja a társadalom figyelmét az emberi jogok tiszteletének fontosságára és a szociális munkások áldozatos munkájára.