Szélesedő egyiptomi kapcsolatok

Egyetem

Évről évre több egyiptomi hallgató tanul a Debreceni Egyetemen, a következő években pedig még intenzívebb lehet az együttműködés.

Az elmúlt öt évben megtízszereződött a Debreceni Egyetemen tanuló egyiptomi diákok száma, 2011-ben még csak hárman, de a 2015/16-os tanévben már harmincketten tanulnak Debrecenben, legtöbben az orvosi karon, de gazdasági, műszaki, informatikai és természettudományos képzésben is többen részt vesznek, nemcsak alap- és mesterképzésben, de a doktori programokban is.

Eddig a Kafr el Sheik University, a Mansoura University és az Ain Shams University voltak partnerei a Debreceni Egyetemnek, elsősorban az agrár-, élelmiszeripari és műszaki területen működtek együtt az intézmények. A Szuezi Egyetem képviselői március 18-án látogattak Debrecenbe, hogy a két intézmény között többcélú együttműködést alakítsanak ki.

Bartha Elek rektorhelyettes nemcsak a Debreceni Egyetemet mutatta be a vendégeknek, hanem tájékoztatta őket azokról az ösztöndíj-lehetőségekről is, melyeknek köszönhetően a jövőben a szuezi intézményből is érkezhetnek Debrecenbe hallgatók, sőt a magyar hallgatók is részt vehetnének Egyiptomban részképzésben, akár szakmai gyakorlatot is teljesíthetnének a Nílus országában.

– A Szuezi Egyetemet nyolc karral 2012-ben alapították, a kereskedelem, a természet- és műszaki tudományok, a halászat és bölcsészettudomány terén egyaránt kínálunk képzéseket. A Debreceni Egyetemmel szeretnénk minden területen együttműködni. Mivel a természettudományos oktatás Magyarországon sokkal fejlettebb, mint Egyiptomban, a Debreceni Egyetemmel való partneri viszony kiváló lehetőséget biztosítana hallgatóink számára – mondta Osama Ahmed Massoud, a Szuezi Egyetem rektorhelyettese.

A Szuezi Egyetemen jelenleg nincs doktori képzés, így a Debreceni Egyetemen szerezhetnének az egyiptomi szakemberek tudományos fokozatot. Az együttműködés kiemelten koncentrál a Műszaki Karral közös munkára, műszaki szakoktatókat és mérnöktanárokat képeznének az egyiptomiak Debrecenben.