A tanulás is lehet élmény

Egyetem

Tizenegy kiállító vállalat, több mint 200 érdeklődő – nagy sikerrel rendezte meg a felsőoktatási fórumot és beiskolázási napot a duális képzésről a Műszaki Kar.

A kar hallgatói által épített alternatív meghajtású járműveket és a kormányszimulátort is kipróbálhatták az érdeklődők a január 27-i szakmai napon, ahova elsősorban a pályaválasztás előtt álló diákokat, szüleiket, középiskolai igazgatókat, osztályfőnököket vártak a szervezők. A program célja, hogy az érdeklődők személyesen találkozhassanak azokkal a vállalatokkal, amelyekkel együttműködési megállapodást kötött a gyakorlati képzésre a Műszaki Kar. A partnervállalatok bemutatkozása mellett az első évfolyamos hallgatók is beszámoltak eddigi tapasztalataikról.

A karon ebben a tanévben indult az elméletet és gyakorlatot ötvöző duális képzés a gépészmérnök alapszakon. Az első évfolyamon 9 vállalatnál összesen 19 gépészmérnök hallgató kezdhette meg tanulmányait.

– A duális képzés elindítását stratégiai követelmények is indokolták, de emellett fontos, sőt ma már elvárás, hogy az egyetemről olyan hallgatók kerüljenek ki, akik a munkaerőpiacon azonnal hasznosítható tudással rendelkeznek – hangsúlyozta Szűcs Edit dékán.

– Ez a jövő, ez az a képzési forma, amivel mindenki csak nyerhet, hiszen a tanulók gyakorlattal rendelkező leendő munkavállalóként hagyják el az egyetemet, a munkáltatók pedig biztosítani tudják a magas színvonalon képzett szakmai utánpótlást – mondta köszöntőjében a rendezvény megnyitóján Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere.

A program tovább folytatódik, a 2016/17-es tanévre már 14 vállalattal kötött együttműködési megállapodást a duális képzésre a Műszaki Kar.