Szénhidrátkémiai emlékkonferencia

Egyetem

Nemzetközi tudományos tanácskozással emlékeznek a 2012-ben elhunyt Lipták András professzorra november 6-8. között a Debreceni Egyetemen.

A szénhidrátok, köznapi nevükön a cukrok és származékaik a szó legszorosabb értelmében körülöttünk és bennünk vannak. A szénhidrátok teszik ki a környezetünkben újratermelődő szervesanyag-tömeg, a biomassza túlnyomó részét; táplálkozásunk fő komponensei mind emészthető anyagok, mind emészthetetlen, de egészségünk fenntartásához elengedhetetlen élelmi rostok formájában; alkotórészei minden élő sejtnek, építőkövei a legfontosabb biomolekuláknak; jelen vannak az élő szervezetekben vázanyagként és (tartalék)tápanyagként; szerepet játszanak valamennyi alapvető biológiai folyamatban a megtermékenyítéstől kezdve a szövetszerkezet és az immunválasz kialakulásán át a sejthalálig. Általános jelzőmolekulákként szolgálnak, melyek specifikus felismerési kölcsönhatásokban mutatják be a környezetnek egy adott sejt jellegét, korát és állapotát; összetevői a klinikai gyakorlatban rutinszerűen alkalmazott számos gyógyszer és vakcina hatóanyagának, és vezérszerkezetek a gyógyszerfejlesztésben; feldolgozva és átalakítva megoldásokat kínálnak anyagtudományi problémákra, a megújuló nyersanyagbázisra épülő energia-előállításra és vegyipari termelésre.

Lipták András, a szénhidrátkémia világszerte elismert tudósa, a Debreceni Egyetem egykori rektora és tanszékvezetője, Debrecen városának díszpolgára 2015-ben lenne 80 éves. A kerek évforduló alkalmából megrendezendő Debreceni Szénhidrát Kollokvium 2015 – Lipták András Emlékkonferencián a professzor iskolateremtő munkásságára, tudományos eredményeire emlékeznek közösen neves hazai és külföldi kutatók, kollégák, pályatársak és barátok.

Lipták András a Debreceni Református Kollégiumban érettségizett, majd 1961-ben kitüntetéses vegyész oklevelet szerzett a Kossuth Lajos Tudományegyetemen. Bognár Rezső és Nánási Pál tanítványaként kezdett szénhidrátkémiai kutatásokkal foglalkozni a Szerves Kémiai Tanszéken. 1967-ben alapító tagja, később vezetője volt a Természettudományi Kar Biokémiai Tanszékének. Kutatásai nyomán a tanszék nemzetközileg is nagyra becsült kutatóhellyé vált. A kiemelkedő szakmai sikereknek köszönhetően Lipták András a debreceni egyetem és hazai tudományos élet meghatározó alakjává vált, 1990-ben akadémikussá választották.

1990 és 1993 között a KLTE rektoraként fontos szerepet játszott a magyar felsőoktatás újjászervezésében, és a Debreceni Egyetem mai arculatának kialakításában. Előkészítette az egyetemen a közgazdasági és jogászképzést, kezdeményezője és szervezője volt a gyógyszerészképzés beindításának, és megalapozta a debreceni egyetemek integrációját.

A rendezvényre Lipták András kortársai és a szénhidrátkémia hazai művelői mellett a fiatalabb generáció nemzetközi kiválóságai, valamint pályakezdő kutatók és PhD-hallgatók érkeznek többek között Németországból, Hollandiából, Spanyolországból, Írországból, Portugáliából, az USA-ból és Indiából. Az Emlékkonferencia angol nyelvű szakmai programjai, előadások és poszterszekció keretében, péntek délután és szombaton zajlanak a DE Élettudományi Épületében. A rendezvény záróeseményeként vasárnap 9 órakor a résztvevők koszorút helyeznek el Lipták András sírjánál.