Zenés villámcsődület az egyetemen

Egyetem

Mini zongorahangversennyel kezdődött a zenei világnap programsorozata csütörtök délelőtt a Debreceni Egyetemen.

A Zeneművészeti Kar osztatlan képzésének negyedéves hallgatója, Budai Bernadett nyitotta meg a zene világnapjához kötődő rendezvénysorozatot az egyetemen október elsején. Ravel: Sonatine 1. tételét játszotta el a patinás épület falai között. A kar zongora tanszékének hallgatói az egyetemi előadások szüneteiben, a nap folyamán öt szólókoncertet adtak a Főépületben, többek között Mozart-, Beethoven-, Hacsaturján-, Rahmanyinov- és Dohnányi- darabok csendültek fel előadásukban. A mini zeneművészetis hangversenyek sikerét fémjelzi, hogy az ifjú zongoristák játékát hallgatva az egyetem más karain tanulók közül többen is kedvet kaptak, hogy leüljenek a hangszerhez.

Ebben az évben Debrecen városa a Zeneművészeti Kar Szimfonikus Zenekarát kérte fel a zene világnapi ünnepi hangverseny megtartására – ez a város történetében először fordul elő. Az ünnepi koncert október elsején, csütörtökön 19 órakor kezdődik az egyetem Főépületének Aulájában. A műsorban George Friedrich Händel: Vízizene című műve és Franz Schubert: 6. (C-dúr) szimfónia D.589 szerepel. Az est kuriózuma, hogy Kovács László, a Kodály Filharmónia első karmestere vezényli a zenekart.

– Egy intenzív zenekari héttel kezdtük a szeptembert, illetve a tanévet éppen azért, hogy kellőképpen felkészüljünk az ünnepi hangversenyre, azóta pedig az órarendbe beillesztett zenekari gyakorlatokon tökéletesítjük a műsort. Múlt hét óta már együtt készülünk Kovács László karmesterrel, aki most először dolgozik együtt karunk szimfonikus zenekarával – összegzett a délutáni főpróbán Bolyky Zoltán, a zenekar művészeti vezetője.

Az UNESCO Nemzetközi Tanácsa – a világhírű hegedűművész, Yehudi Menuhin kezdeményezésére – 1975-ben nyilvánította október 1-jét a zene világnapjává.

Az egyetemi mini hangversenyekről további fotókat találnak a Fotóalbumban.