Együttműködés moszkvai partnerekkel

Egyetem

Keretmegállapodást kötött a Bölcsészettudományi Kar a Moszkvai Magyar Levéltári Intézettel és az Orosz Tudományos Akadémia Szlavisztikai Intézetével.

A Moszkvai Magyar Levéltári Intézet igazgatójának, Seres Attilának kezdeményezésére 2015. szeptember 8-án “Békeszerződések és megállapodások Közép- és Kelet-Európa új- és legújabb kori történelmében” címmel tudományos konferenciát rendezett a Debreceni Egyetem Történelmi Intézete, a Moszkvai Magyar Levéltári Intézet és az Orosz Tudományos Akadémia Szlavisztikai Intézete. Az öttagú debreceni delegáció tagjai előadást tartottak a konferencián, majd többnapos moszkvai tárgyalások után három évre szóló tudományos együttműködési keretmegállapodást írtak alá a Szlavisztikai Intézettel.

A tervekben nem csupán közös konferenciák szervezése, hanem dokumentumgyűjtemények, monográfiák és tanulmánykötetek kiadására irányuló közös tudományos projektek indítása és koordinációja is szerepel, elsősorban a történettudomány és a szlavisztika területén, amelyek szakmai megvalósításáért orosz részről Olga Khavanova, a Szlavisztikai Intézet igazgatóhelyettese, magyar részről pedig Papp Klára, a DE BTK Történelmi Intézetének intézetigazgatója, valamint Goretity József, a BTK Szlavisztikai Intézetének igazgatója gondoskodik.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.