Szlovén egyetemmel kötött együttműködési megállapodást a Debreceni Egyetem.

Egyetem

Közös vállalat létrehozásáról, egészségipari beruházásokról, gazdaságfejlesztésről, oktatási és kutatási együttműködésről írt alá megállapodást a Debreceni Egyetem és a Maribori Egyetem rektora szeptember 4-én, pénteken Debrecenben. Bár a Maribori Egyetem jóval fiatalabb, de méretében és kutatási területeiben is nagyon hasonlít a Debreceni Egyetemre – hangsúlyozta Igor Tičar, a szlovén intézmény vezetője.

– Ugyanaz a fejlesztési irányunk, azonosak a céljaink, közel vagyunk egymáshoz és a történelmi múlt is összeköt minket, ez kitűnő alapot jelent az együttműködéshez – jelentette ki Igor Tičar.

Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora az aláírás kapcsán kiemelte: az intézmény két nagy nemzetközi programban is együttműködik a szlovén egyetemmel.

– A maribori intézmény kulcsszerepet játszik a Duna-menti országok kutatásfejlesztési együttműködési rendszerében, a Debreceni Egyetem pedig az egészséges életmód és aktív öregedés területén létrejött EIT Health európai projektben meghatározó partner. A konkrét projektek mellett stratégia eleme az együttműködésnek: a közép-kelet-európai országok második legnagyobb városai (Ausztria – Graz, Csehország – Bruno, Magyarország – Debrecen, Szlovénia – Maribor) alkotta szövetség megalapozása. Egy olyan összefogást tervezünk, amelyben a városok is, az egyetemeik is és a helyi gazdasági szereplők is együttműködnek egymással. Bízunk benne, hogy ez jelentősen erősíti a magyar szerepet az európai gazdaságélénkítés tudomány- és tudásintenzív ágazataiban – fogalmazott Szilvássy Zoltán rektor.

A közös munka folytatásáról szeptember végén Mariborban egyeztetnek az együttműködés résztvevői.