Többen jönnek nyelvvizsgával

Egyetem

Van, aki négy nyelvvizsgával, vagy a maximális 100 többletponttal, vagy hazánk egyik legkisebb településéről érkezik a Debreceni Egyetemre.

Idén ősszel több, mint hatezer hallgató kezdi meg tanulmányait a Debreceni Egyetemen. Az előző évekhez hasonlóan ebben az évben is 20 százalékkal több nő került be a képzésekbe a férfiakhoz képest.

A felvett hallgatók számát tekintve kifejezetten női karnak mondható a Gyermeknevelési és Felnőttképzési Kar, ahol mindössze 31 férfi ül szeptemberben az iskolapadba 344 hölgy mellé. Csakúgy, mint az Egészségügyi Karon (45 férfi, 279 nő), valamint a Népegészségügyi Karon, ahol a hallgatók 88 százaléka képviseli a gyengébbik nemet. Fordított az arány viszont a Műszaki illetve az Informatikai Karon, ahol a hallgatók 82 százaléka férfi, ezeken a tudományterületeken viszont bár lassan, de évről évre emelkedik a nők aránya. Érdekesség, hogy a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karra, valamint a Természettudományi és Technológiai Karra hajszál híján ugyanannyi férfi és női hallgató nyert felvételt.

„Gólyák” hazánk valamennyi megyéjéből érkeznek szép számmal. A legtöbben hajdú-bihariak és szabolcsiak, de több mint ötszázan Borsod-Abaúj-Zemplén megyei lakosok. Száz feletti a fővárosi hallgatók száma, sokan pedig egészen kis településekről, mint például a 61 lelket számláló Nagyhutáról, vagy a 91 lakosú Viszlóról érkeznek a Debreceni Egyetemre. Hat hallgató az ország távoli pontjáról: Zala megyéből érkezik a Hajdúságba, de sokan jönnek Győrből és Pécsről is.

A Debreceni Egyetemen idén több képzésre is csak nagyon magas, jóval 400 feletti pontszámmal lehetett bekerülni. A Fogorvostudományi Karon például 427, az Általános Orvostudományi Karon pedig 426 volt az átlagos felvételi ponthatár. Így nem csoda, ha a felvett hallgatók többsége, 82 százalékuk kérte többletpontok beszámítását a felvételi pontszámokba. A legnagyobb arányban 1-40, illetve 40-80 közötti többletpontot hoztak, de több, mint hatszázan kereken 100 pontot szereztek a felvételi eljárásban.

Többletpontot lehetett gyűjteni például nyelvvizsgával. Ezzel a lehetőséggel az intézménybe felvett hallgatók 60 százaléka élt. A leendő fogorvosok ebben a tekintetben is kiemelkedőek, hiszen 92 százalékuk már nyelvvizsgával a zsebében kezdi meg tanulmányait az egyetemen. Összességében a legtöbben egy, csaknem ötszázan pedig két C típusú bizonyítvánnyal nyertek felvételt. Két leendő bölcsészhallgató viszont nem kevesebb, mint négy nyelvvizsgával vág neki az egyetemi éveknek.

Akiket az általános felvételi eljárásban nem vettek fel – jogszabálysértés esetén – augusztus 23-ig fordulhatnak jogorvoslati kérelemmel az Oktatási Hivatalon keresztül a minisztériumhoz. A pótfelvételi eljárásban meghirdetett szakok július 26-tól nyilvánosak, azokra augusztus 10-ig lehet jelentkezni, kizárólag elektronikus úton.

unideb.hu