TényLEG? – érdekességek a Debreceni Egyetemről

Egyetem

Van, aki 16 ezer kilométert utazik, hogy nálunk tanulhasson és van, aki 17 évig marad, hogy kilenc diplomát szerezzen.

Egy emberöltő (60 év) a különbség a Debreceni Egyetem legfiatalabb és legidősebb hallgatójának életkora között. Az elmúlt három tanévben ugyanis három külföldi diák is 15 évesen kezdte meg tanulmányait az intézmény angol nyelvű orvosképzésének előkészítőjében. A legidősebb hallgató személye ez idő alatt nem változott: az idén 75 éves Orosz Zoltán a leendő jogászok táborát erősíti, és várhatóan jövőre kapja meg diplomáját a gépészmérnöki, illetve a mérnök-közgazdász oklevele mellé.

Az intézmény tanulóinak átlagéletkora persze meg sem közelíti Orosz Zoltánét. Az elmúlt három tanévben változatlanul 24 év volt az aktív státusszal rendelkező hallgatók átlagéletkora a Debreceni Egyetemen. Közülük a legfiatalabbak a gyógyszerészhallgatók átlagosan 22 életévükkel, míg a legidősebb diákok – a levelezős hallgatók számából adódóan – a Gyermeknevelési és Felnőttképzési Karon (GYFK) tanulnak, átlagéletkoruk 31 év.

A nemek szerinti eloszlást tekintve évek óta stagnál a helyzet: a hallgatók 44 százaléka férfi, 56 százalékuk pedig nő. Kiugróan magas (90,6 százalék) a hölgyek aránya a GYFK-n, ahol például a 430 óvodapedagógus hallgató között mindössze négy férfit találni, valamint az Egészségügyi Karon, ahol 83,6 százalék a gyengébbik nem aránya. Fordított a helyzet az Informatikai Karon (82,6 százalék férfi) és a Műszaki Karon (75,7 százalék férfi), bár utóbbinál az elmúlt években lassan emelkedni kezdett a mérnökhallgató nők száma.

A legtöbb államilag támogatott hallgató a Zeneművészeti Karon tanul (88,3 százalék), a legnagyobb létszámban (85,2 százalék) pedig a jogászhallgatók finanszírozzák maguknak tanulmányaikat. Összességében viszont több mint 4 százalékkal emelkedett 2012 óta az államilag támogatott hallgatók száma a Debreceni Egyetemen.

Az intézményben 119 országból csaknem négyezer külföldi hallgató tanul, közülük a legtöbben Romániából (696 hallgató) és Nigériából (611 hallgató) érkeztek. A legmesszebbről (csaknem 16 ezer kilométer) egy új-zélandi fiatal jött a cívisvárosba diplomát szerezni, de tanul bahreini, belizei, benini, burundi, fidzsi-szigeteki, laoszi, mauritiusi, mianmari és togói születésű diák is a Debreceni Egyetemen.

Természetesen nekik is adott a lehetőség arra, hogy akár 9 diplomát is megszerezzenek itt, mint az a fiatalember, aki 1994 és 2011 között volt a Debreceni Egyetem hallgatója.

unideb.hu