Ősbemutatót hallhattak

Egyetem

Bálint János kivételes fuvola gálájával július 16-án este hivatalosan is elindult az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiája.

Huszonhat hallgatót oktathat a kétszázból Bálint János az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiáján: a németországi Detmold zenei főiskolájának professzora első alkalommal tart mesterkurzust Debrecenben – idén Magyarországon máshol nem találkozhatnak vele a fiatal művészek.

A meghirdetett kurzusra túljelentkezés volt, pillanatok alatt betelt a művésztanár által vezetett fuvola tanfolyam. – Fontosnak tartom, hogy a fiatalokkal és a kollégákkal együtt dolgozzunk a zenei kultúráért, szép koncerteket adjunk a nyári akadémia ideje alatt és maradandó élményeket hagyjunk magunk mögött. Nagyszerűen tudok együtt dolgozni Mogyorósi Éva zongoristával, nagy lökést tud adni a tanítványoknak, ha ilyen kiváló képességű zongoristával próbálunk az órákon – mondta Bálint János a debreceni mesterkurzusról.

A nyári akadémia hivatalos, július 16-i nyitókoncertjén Bálint János bemutatta a fuvolával való zenélés komplexitását, beleértve a hangszíni sokszínűséget és a technikai repertoárt is. Bach gyönyörű h-moll szonátája után Schubertet játszott, a második részben pedig átiratokkal kápráztatta el a közönséget, köztük Vásáry Tamás Kossuth-díjas karmestert és zongoristát.

Bálint János Liszt Ferenc 2. magyar rapszódiájával a fuvolajáték érzelemdús és virtuóz oldalát egyaránt színpadra vitte és egy ősbemutatóval is elkápráztatta a publikumot. – Max Meyer és Obersleben Fantázia-szonátája még nem hangzott el Magyarországon, ezzel szerettem volna kedveskedni a közönségnek, hiszen egy mesterműről van szó. Obersleben Liszt tanítványa volt, számos hatást felfedezhetünk munkásságában, a motivikus utalásokat a hallgatóság is észrevehette – fogalmazott Bálint János.

Az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájának koncertprogramja július 17-én az ütős gálával folytatódik a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának Liszt termében.