Véget értek a nyári diplomaosztók

Egyetem

Közel kilencszáz végzős hallgató vette át oklevelét az elmúlt hétvégén a Debreceni Egyetemen, ahol ezzel lezárult a nyári diplomosztók időszaka.

Az Általános Orvostudományi Kar osztott képzéseinek tanévzáró ünnepi tanácsülésén július 3-án 101 végzős kapta kézhez oklevelét orvosi laboratóriumi és képalkotó diagnosztikai analitikus alapszakon, klinikai laboratóriumi kutató, molekuláris biológia és táplálkozástudományi mesterképzéseken és az angol-magyar orvos- és egészségtudományi szakfordító szakon. A 97 magyar és 4 külföldi diákot Mátyus László dékán köszöntötte, majd az ünnepeltek esküt tettek arra, hogy hivatásukhoz mindenkor méltó magatartást tanúsítanak, és felkészültségüket csakis az emberiség javára fordítják.

Csernoch László rektorhelyettes arra kérte az avatottakat, hogy életük és szakmai tevékenységük nehéz pillanataiban emlékezzenek esküjükre, őrizzék meg hivatásuk tekintélyét, és tevékenységükkel járuljanak hozzá népünk felemelkedéséhez.

A diplomaosztó ünnepségen a kar 10 diákja vehetett át DETEP oklevelet a Debreceni Egyetem Tehetséggondozó Programjában végzett munkája elismeréseként. Speker Marianna és Udvari Ágnes pedig Török József díjat kapott az Orvos- és Egészségtudományi Tudományos Diákköri Tanács javaslatára kiemelkedő kutató munkájuk és tanulmányi eredményük elismeréseként.

Mindannyiunk egészségének szolgálatában

A Népegészségügyi Kar július 3-án rendezte frissen végzett hallgatói számára oklevélátadó ünnepségét.

Összesen százharmincöt hallgató tett eleget a diploma megszerzéséhez előírt követelményeknek. Nemcsak a magyar, de két angol nyelvű képzés végzettjei is átvehették diplomáikat. Legtöbben, negyvenhárman gyógytornászként végeztek.

– A Népegészségügyi Karon ma két alapképzési szak, öt mesterképzési szak, hat szakirányú továbbképzési szak, angol nyelven térítéses népegészségügyi alap- és mesterképzés, valamint gyógytornászképzés működik. Az egészségpszichológia és a komplex rehabilitáció mesterképzések hazánkban jelenleg csak a Népegészségügyi Karon érhetők el, amely idén ünnepli alapításának tizedik évfordulóját – mutatott rá az intézmény országosan is fontos szerepére ünnepi beszédében Balázs Margit dékán.

Piacképes diplomát kaptak

Tizennégy szakon összesen kétszázhuszonkilenc hallgató vehette át oklevelét a Műszaki Kar diplomaosztó ünnepségén július 4-én. Szűcs Edit dékán a végzetteket emlékeztette, hogy a kar ötven évvel ezelőtt kezdte meg működését, a diplomák piacképességét pedig a színvonalas képzés mellett a vállalatokkal, ipari szereplőkkel kialakított aktív kapcsolat is támogatja.

Az oklevélátadón az egyetem, a kar és a hallgatói önkormányzat kitüntetéseit is átadták, Arató András, a Hajdú-Bihar Megyei Építész Kamara alelnöke pedig három hallgatónak nyújtotta át a kamara által alapított Borsos József Diploma Díj kitüntetést.

Dékáni Dicséretet kapott Zilahi Krisztián László mechatronikai mérnök szakos hallgató, aki augusztusban Magyarországot képviseli São Pauloban a WorldSkills 2015 világversenyen, a “Szakmák Olimpiáján” mechatronika szakmában
Természettudományi és technológiai szakemberek

Biológusokat, biomérnököket, biotechnológusokat, hidrobiológusokat, molekuláris biológusokat, környezetkutatókat, fizikusukat, földtudományi kutatókat, geográfusokat, matematikusokat, vegyészeket, vegyész- és villamosmérnököket, szakvizsgázott pedagógusokat, alkalmazott geoinformatikusokat, valamint környezetvédelmi és fejlesztési szaktanácsadókat avatott szombaton a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kara.

Az alapképzésben 241, mesterképzésben 127, szakirányú továbbképzésben 35 végzős vette át oklevelét a kar szombati diplomaosztóin. Diplomájuk mellékleteként 52 hallgató kapott elismerő oklevelet, akik részt vettek a Debreceni Egyetem Tehetséggondozó Programjában és annak követelményeit sikeresen teljesítették.

Pintér Ákos dékán ünnepi beszédében kiemelte: reméli, hogy a hallgatók olyan tudást és tartást kaptak a Természettudományi és Technológiai Karon, amellyel nem csak szakmai kérdésekre, hanem az élet minden kihívására tudnak válaszolni. A dékán köszönetet mondott a szülőknek is, akik a Debreceni Egyetem munkatársaira bízták a gyermekeik jövőjét.

Az ünnepségen a kar kiemelkedő hallgatóinak és oktatóinak munkáját kitüntetéssel ismerték el. A Debreceni Egyetemen hosszú időn át végzett kiemelkedő oktató tevékenysége, tudományos teljesítménye, széles körű közéleti szerepvállalása, hazai és nemzetközi szakmai tekintélye elismeréseként Professor Emeritus kitüntető címet adományozta Tóth Imre professzornak, a Szervetlen- és Analitikai Tanszék munkatársának. Az egyetemen folyó oktatás és kutatás sokoldalú, magas színvonalon megvalósuló támogatásáért címzetes egyetemi docensi címet vett át Nagy Péter, az Országos Onkológiai Intézet nemzetközözi kapcsolatok igazgatója. A természet- és műszaki tudományok oktatásában és népszerűsítésében kifejtett tevékenységéért a Természettudományi és Technológiai Kar TTK Díját kapta Domonkos Dávid, a Richter Gedeon Zrt. tudományos tanácsadója.

unideb.hu