Egyetemi tábor a jövő kutatóinak

Egyetem

Száznegyven középiskolás ismerkedik a kutatói munkával egy héten keresztül a Természettudományi és Technológiai Kar nyári táborában.

– A táborok általában a kikapcsolódásról szólnak, itt azonban komoly munka is lesz a szórakozás mellett. Valahol mindenkinek el kell kezdenie a kutatói pályát, s ez a tábor kitűnő lehetőséget nyújt, hogy a fiatalok megismerkedjenek a természettudományok és a mérnöki fejlesztések világával – hangsúlyozta Pintér Ákos dékán a Természettudományi és Technológiai Kar nyári táborának hétfői megnyitóján. A dékán hozzátette: örömmel tölti el, hogy sok régi „kossuthos” immár szülőként kísérte el gyermekét egykori alma materébe.

Kun Ferenc oktatási dékánhelyettes a kar intézeteit és képzési kínálatát mutatta be a fiataloknak, kiemelve, hogy a leendő hallgatók tíz alapképzési, valamint hozzájuk kapcsolódóan tizenegy mesterképzési szak közül választhatnak. A dékánhelyettes felidézte, hogy a Fizikai Intézet által szervezett első tábornak 2011-ben még csak tizennyolc résztvevője volt, de tavaly már száz fiatal ismerkedett a tudomány világával, idén pedig mintegy száznegyven résztvevővel indult a tábor, akiket a több mint kétszáz jelentkező közül választottak ki motivációs levelük és pályamunkájuk alapján.

Az egyhetes tábor idejére a kar megnyitja laboratóriumait, ahol a középiskolások a legkorszerűbb eszközökkel, valamint felkészült és elkötelezett munkatársak irányításával egy-egy kutatási projekt feladatot dolgoznak ki.

A program kapcsán Kun Ferenc elmondta, hogy a délelőttöket mindenki a saját kutatási projektével tölti a témavezető felügyelete mellett, délutánonként pedig a kar öt intézete mutatja be tevékenységét. Hétfőn a Földtudományi Intézet, kedden a Fizikai Intézet, szerdán a Biológiai és Ökológiai Intézet, csütörtökön a Matematikai Intézet, pénteken pedig a Kémiai Intézet kutatásaival ismerkedhetnek meg a diákok. Szombaton délelőtt egy konferenciával zárul a tábor, ahol a középiskolások rövid prezentációkban számolnak be kutatási eredményeikről a kar munkatársainak. Az ifjú tudósok konferenciáját az unideb.hu élőben közvetíti.

A nyári tábor egyik támogatója a Magyar Tudományos Akadémia debreceni Atommagkutató Intézete. Fülöp Zsolt, az Atomki igazgatója a megnyitón elmondta, hogy az idei témák közül sok kapcsolódik a fényhez, hiszen 2015 a fény nemzetközi éve. Az igazgató kifejtette: a fény az életünk minden területén jelen van, s a kutatók szerint a fényen alapuló technológiák a 21. században olyan ipari és gazdasági hoznak, mint amilyet az elektronika hozott a 20. században.

unideb.hu