Épül a födém a víztorony alatt

Egyetem

Már megkezdődött a domb alatti építmény kialakításának utolsó fázisa. Ha kedvező marad az időjárás, akkor időben befejeződhet a felújítás.

– Bár találkoztak kellemetlen meglepetésekkel a földalatti részek feltárásánál, de a kivitelező hozzáállása és a kedvező időjárás miatt úgy tűnik, hogy tartható a határidő – számolt be a Nagyerdei Víztorony felújításának aktuális helyzetéről Törös Attila projektmenedzser.

A Debreceni Egyetem főosztályvezetője elmondta: jelenleg az épületet körülölelő domb alatti építmény kialakításának utolsó nagy fázisa, a födémépítés van folyamatban, valamint megkezdődött a nyílászárók gyártásának előkészítése.

A Nagyerdei Víztorony felújítása tavaly szeptemberben indult. Az 1994 óta helyi védettséget élvező ipari örökség funkcióbővítő rekonstrukciójára több mint 487 millió forintot nyert a Debreceni Egyetem az Észak-Alföldi Regionális Operatív Programban. A támogatási szerződést május végén írta alá Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora és Mező Ferenc, az Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezetője.

A beruházás teljes összegéből 290 millió forint jut az épület renoválására és a funkcióbővítésre, 90 millió forintból pedig a szolgáltatásokhoz szükséges eszközöket – többek között kerékpárokat és bringóhintókat – vásárolnak, illetve 70 millió forintot szánnak a vizes elemekre és a fénytechnikára. A munka a tervek szerint 2015 nyarára fejeződik be.