Befejeződtek a téli diplomaosztók

Egyetem

A Természettudományi és Technológiai, a Műszaki, valamint az Informatikai Kar ünnepsége zárta a téli diplomaosztók sorát a Debreceni Egyetemen.

– A téli diplomaosztóknak mindig van egy sajátos hangulata, talán még bensőségesebbek, mint a nyáriak – kezdte köszöntőjét Pintér Ákos dékán, a Természettudományi és Technológiai Kar február 13-ai diplomaosztóján. Beszédében a dékán megköszönte a szülőknek, hogy a Debreceni Egyetem munkatársaira bízták gyermekeik jövőjét, a végzősöket pedig arra kérte, hogy a jövőben is maradjanak aktív kapcsolatban az egyetemmel.

– Remélem, hogy nem csak tudást adott az Alma Mater, hanem egy olyan lámpást is, amely mindig a helyes utat mutatja, és ha kell, visszavezeti Önöket szakmai gyökereikhez, a Debreceni Egyetemhez – hangsúlyozta Pintér Ákos.

A Természettudományi és Technológiai Kar mesterképzésben nappali tagozaton 36 fő, levelező tagozaton 3 fő, nappali tagozaton 5 éves, osztatlan képzésben 2 fő, levelező tagozaton, kiegészítő képzésben 1 fő, valamint szakirányú továbbképzésben 14 fő szerzett diplomát. Az ünnepélyes fogadalomtételt követően kari elismeréseket adtak át a végzősöknek.

A műszaki haladás szolgálatában

226 frissen végzett műszaki értelmiségi vette át diplomáját a Műszaki Kar február 14-i oklevélátadó ünnepségén. Első alkalommal vehették át az angol nyelvű gépészmérnök alapképzés keretében tanuló külföldi hallgatók a Debreceni Egyetem Műszaki Kara által kibocsátott diplomákat, míg magyar társaik alap- és mesterképzésben, valamint szakirányú továbbképzésben végeztek.

A mozgékonyság alapelemünk, de megérdemeljük a visszatekintés nyugalmát – kezdte ünnepi beszédét a diplomaosztón Szűcs Edit dékán. Az intézményvezető kiemelte, a Műszaki Karon a mérnöki tudományok széles skáláján tanulhatnak a fiatalok, akik egyetemi éveik alatt rangos díjakkal térnek haza a versenyekről, legyen az autó – vagy tésztahíd-építés.

– Kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy karunk a tudományos élet nemzetközi véráramába is bekerüljön, 2014-ben egészen Japánig repítettek minket kollégáink a kar együttműködéseinek köszönhetően – mondta el Szűcs Edit.

A Műszaki Kar diplomaosztóján a kar vezetése dékáni dicsérettel tüntette ki eredményes munkát folytató oktatóit és hallgatóit, majd átadták a Műszaki Menedzsment és Vállalkozási Tanszék által alapított diplomadíjakat a műszaki menedzser szak legkiemelkedőbb végzőseiknek, de oklevéllel jutalmazták az egyetemi tehetséggondozó programban és a tudományos diákköri munkában aktív hallgatókat is.

Az informatikai írástudók

Összesen százhárom informatikai tudással felvértezett fiatal szakember vághat neki a munkaerőpiac kihívásainak az Informatikai Kar oklevelének február 14-i átvételét követően.

– Az élet egyetlen területén sem olyan gyors a fejlődés, mint az informatikában. Intelligens tárgyak és olyan szolgáltatások vesznek körül bennünket, amelyek néhány évtizede még szinte elképzelhetetlenek voltak. A tárgyakat a beépített tudás teszi értékessé – az informatika feladata, hogy lehetővé tegye a tudás széles körű felhasználását. Ezért beszélhetünk manapság az informatikai írástudók kiemelt felelősségéről – fogalmazott Mihálydeák Tamás dékán az oklevélátadón tartott beszédében.

Az ünnepségen átadták az Informatikai Kar Hallgatói Emlékérme kitüntetést – a kar legmagasabb hallgatói kitüntetését – azoknak a hallgatóknak, akik élen jártak a tanulmányi munkában és színvonalas tudományos diákköri munkát, vagy elismert közéleti tevékenységet végeztek. Kiemelkedő tanulmányi eredményük alapján négy hallgatói is kiérdemelte az Informatikai Kar Dékánjának Dicséretét, de a hallgatói önkormányzat is jutalmazta a közösség érekében végzett munkát.

unideb.hu