Újraélesztést tanulnak az iskolákban

Egyetem

Oktatóbabákon sajátíthatják el az újraélesztési fogásokat debreceni tanárok és iskolások a Gyermekgyógyászati Klinika orvosainak segítségével.

Hogyan távolíthatunk el idegentestet a légútból? Mi a teendő nehezített légzés vagy keringési elégtelenség esetén? Ezekre a kérdésekre is választ kapnak debreceni tanárok és diákok a Gyermekgyógyászati Klinika munkatársaitól, akik alapszintű újraélesztési ismerteket tanítanak a város általános és középiskoláiban. Csütörtökön a Debreceni Fazekas Mihály Gimnáziumban tartottak interaktív bemutatót.

Szikszay Edittől, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika intenzív osztályának vezetőjétől megtudtuk: az elméleti és gyakorlati oktatás során arra készítik fel a pedagógusokat és a tanulókat, hogy tudják, mit kell tenniük, ha bárki a környezetükben, az iskolában vagy az utcán rosszul lesz.

A Fazekas Mihály Gimnázium hallgatói a klinika orvosaitól hasznos információkat kaphattak arról is, vészhelyzetben hogyan kérhetnek segítséget, milyen információkat kell átadniuk a mentősöknek, hogyan kell felmérniük a légzést, megvizsgálniuk a keringést és biztosítaniuk az átjárható légutakat. Az újraélesztés folyamatát – a befúvásos lélegeztetést és a kompressziót – valamint az idegentest eltávolítására használt Heimlich-féle műfogást pedig felnőtt, gyermek és újszülött oktatóbabákon sajátíthatták el a nemzetközi protokollok alapján.

– Sok olyan helyzet adódik, amikor újraélesztésre lenne szükség. Azt szeretnénk elérni, hogy Debrecen minden iskolájában kapják meg ezeket az ismerteket a tanárok, illetve a diákok, és ha baj van, akkor merjenek odamenni, és elkezdjék a szabályos újraélesztést. Jó lenne, ha az ország más kórházainak dolgozói is csatlakoznának ehhez a kezdeményezéshez, hogy minél többen részesüljenek alapszintű újraélesztési oktatásban – tette hozzá az osztályvezető.

unideb.hu