Nő(k) a bölcsészettudományban

Egyetem

Papp Klára, a Bölcsészettudományi Kar dékánja tartott előadást december 5-én a Nők a tudományban előadás-sorozat keretében.

Tudományterületenként eltérő módon, de mindenütt igényes feladatokat kapnak a nők: sikereik azonban nem azonos életszakaszban jelentkeznek, mint a férfiak karrierjében, ami például a gyermekvállalásnak is köszönhető. Eredményességükhöz a személyes kvalitáson kívül a szakmai karrierhez használható időszak meghosszabbodása (a nyugdíjazás a férfiakéhoz hasonló korban történik) is hozzájárul. Ezekkel a gondolatokkal kezdődött a Debreceni Egyetemen zajló előadás-sorozat idei utolsó alkalma, amikor Papp Klára történész professzor, a Bölcsészettudományi Kar dékánja mutatta be pályájának mérföldköveit.

Papp Klára Alkotói munka – tanítványok körében című előadásában felidézte, hogy 1979-ben szerzett doktori fokozatot, majd harminc évvel később az egyetem professzora lett. A személyes hangvételű programon a BTK dékánja otthona, a Történelmi Intézet iránti alázattal elevenítette fel az elmúlt évtizedeket, hangsúlyozva a hallgatóival folytatott munka kiemelt szerepét és jelentőségét: tizenkét disszertált PhD hallgatónak volt témavezetője, akik közül többen is ott voltak az előadáson és köszönetüket fejezték ki Papp Klárának a támogatásért.

– Idén hoztuk létre társadalomtörténeti és néprajzi kutatások összefogásának támogatására a Nemzetközi Inter-regionális Társadalomtörténeti és Néprajzi Kutatóközpontot, amelyben DE BTK, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Történelem és Társadalomtudományi Tanszéke és Lehoczky Tivadar Intézete, a BBTE Kolozsvári Magyar Történelmi Intézete, az Erdélyi Múzeum-Egyesület, az Eperjesi Egyetem BTK Történelmi Intézete oktatói és kutatói vesznek részt – utalt beszédében Papp Klára aktuális tudományszervezői munkájára.

– Jól nyomon tudtam követni Papp Klára életútját, én voltam ugyanis annak a felvételi bizottságnak az elnöke, amelyik annak idején felvette történelem-orosz szakra az egyetemre. Az akkori ijedt kislányhoz képest igencsak nagyot változott, a tudós mellett Papp Klára emberi határozottságát is nagyra becsülöm – mondta az előadáson Orosz István professor emeritus. Pallai László, a Történelmi Intézet adjunktusa arra hívta fel a figyelmet, hogy Papp Klára Erdélyi fejedelmek című kötete a Tóth Könyvkiadó egyik legnagyobb sikerkönyve, több mint harmincezer példányban adták már ki.

Papp Klára 2010 óta irányítja dékánként a Bölcsészettudományi Kart, de jelenleg az Erdély-történeti Alapítvány kuratóriumának tagja, az MTA gazdaságtörténeti és agrártörténeti bizottságainak alelnöke, a DAB Társadalomtudományi Szakbizottságának elnöke, a Honismereti Egyesület megyei és országos elnöke is. Talán kevesen tudják róla, hogy szabadidejében zománckészítő művész, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Bocskai-díjasa.

unideb.hu