Mentálhigiénés Egyetemi Napok

Egyetem

Idén már 12. alkalommal rendezi meg a DEMEK a Mentálhigiénés Egyetemi Napokat december 1-4. között.

– A rendezvény eredeti célja nem változott az évek során. Továbbra is azt szeretnénk elérni, hogy minél több hallgató ismerje fel, hogy a lelki egészség érték és ezért mindenkinek önmagának is tennie kell. Így az egyetemről kikerülő diplomások munkájuk során is tudják képviselni ezt a szemléletet. Az ENSZ 1992-ben a Fogyatékos Emberek Világnapjává nyilvánította december 3-át, hogy felhívja a figyelmet a baleset, betegség, katasztrófa következtében fogyatékossá váltak problémáira. Nem véletlen, hogy e nap köré szerveződött az egyetem mentálhigiénés programsorozata – fogalmazott Berényi András, a Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központjának vezetője.

A Debreceni Egyetemen jelenleg több mint 170 fogyatékkal élő – látás-, hallás, vagy mozgáskorlátozott, kommunikációban akadályozott – hallgatót regisztrált a központ.

A programsorozat hétfőn közös fotózással kezdődik. A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Nonprofit Közhasznú Kft.(FSZK) kezdeményezésére az országban több helyen, így a Debreceni Egyetemen is közös fotót készítenek az ép és a fogyatékkal élő hallgatókról. A képek – figyelemfelhívó jelleggel – felkerülnek az FSZK honlapjára és Facebook oldalára is. A csoportkép december 1-én 11 órakor az egyetem Főépülete előtt készül.

A rendezvény kedden a Mentálhigiénés Filmklub vetítésével és a film témája köré szervezett kerekasztal-beszélgetéssel folytatódik. December 3-án, a Fogyatékos Emberek Világnapján Esélyegyenlőségi Nap lesz a Böszörményi úti campuson., ahol szakmai tanácskozás, előadások, láthatatlan kiállítások, csoportos önismereti demonstráció és érzékenyítő programok, emellett az érdeklődők megismerkedhetnek az infokommunikációs akadálymentesítéshez szükséges segédeszközökkel is, amelyeket ki is lehet próbálni.

A program keretében a csapatok most is megküzdhetnek a Mentál Kupa Egyetemi Labdarúgó Torna vándorserlegéért.

Bővebb információ: www.lelkiero.unideb.hu

Részletes program