A jövő tudósai, a vidék jövője

Egyetem

Három doktori iskola PhD hallgatói számoltak be kutatásaik eredményéről a Debreceni Egyetemen november 28-án rendezett doktorandusz konferencián.

A Magyar Tudomány Ünnepe programsorozat részeként a Debreceni Egyetem Agrártudományi Doktori Tanácsa tizenharmadik alkalommal rendezte meg a doktoranduszok konferenciáját, melynek mai megnyitóján Pepó Péter, az Agrártudományi Doktori Tanács elnöke és Komlósi István, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar dékánja köszöntötte a résztvevőket. A dékán megnyitó beszédében kiemelte: egy tudományegyetemi kar kulcseleme, hogy fiatal kutatói által képes legyen megújulni. A mai alkalommal a jövő tudósai előadókészségüket, vitázó készségüket fejleszthetik.

– Magyarország kiemelkedő kutató egyetemei közül egyedül a Debreceni Egyetem rendelkezik agráregyetemi karral és agrár-doktori iskolákkal. A felsőoktatás és kutatás legmagasabb szintjét jelentő PhD képzésben a három agrártudományi doktori iskolában csaknem 100 doktorandusz hallgató képzése folyik. Doktori iskoláink az állattenyésztési-, a növénytermesztési és kertészeti-, a regionális- és az élelmiszertudományok területén fejtik ki tevékenységüket – mondta Pepó Péter.

Az idei PhD konferencián a doktoranduszok több mint 50 kutatási témát ismertettek, amelyek jól reprezentálták azt a széles kutatási spektrumot, amelyet a különböző tudományos teamek folytatnak.

Előadások hangoztak el többek között a szántóföldi növények tápanyagellátásáról, az alternatív növények termesztéstechnológiájának fejlesztéséről, a funkcionális élelmiszerek humán táplálkozásban betöltött szerepéről, a különböző haszonállat fajok takarmányozási és technológia fejlesztési eredményeiről.

Az új kutatási eredmények közül kiemelést érdemel az alternatív mezőgazdasági energiaforrások hasznosítása, a növényi növekedési modellek alkalmazása, a különböző élelmiszerek mikotoxin tartalmának vizsgálata, a szántóföldi növényfajok asszimilációs kapacitásának meghatározása, a biotechnológiai módszerek alkalmazása kertészeti, szántóföldi növényfajoknál és állatfajoknál. Különleges témakört jelentettek a mai konferencián azok a területek, amelyek az Európai Unióval, a felsőoktatás észak-magyarországi helyzetével, a beruházások és innovációs feltételek Hajdú-Bihar megyei lehetőségeivel és a borturizmussal foglalkoznak – emelte ki a konferencia zárásakor Pepó Péter professzor.

Az elhangzott előadások szerkesztett és lektorált formában az Agrártudományi Közleményekben is megjelennek.

unideb.hu