A világ egyik leghíresebb operáját láthatjuk a Nagyerdei Szabadtéri Színpadon

Kultúra

Mozart örök klasszikusa, a Figaro házassága című vígoperája Szabó Máté rendezésében Olaszország, Bécs és számos hazai színpad után, a Nagyerdei Szabadtéri Színpad első operaelőadásaként, egyetlen előadás erejéig augusztus 12-én (esőnap esetén 13-án) varázsolja el fergeteges humorával a közönséget. A lendületes, szellemes előadást ezúttal magyar nyelven, Vidor Dezső fordításában láthatják.

A könnyed, játékos darab azoknak is kellemes szórakoztatást kínál, akik idegenkednek az opera műfajától, a történet ugyanis rendkívül vidám és fordulatos: Marcellina Figarót szereti, Figaro és Suzanna egymást szeretik, csak hogy a gróf is Suzannát szeretné. A grófné azt szeretné, hogy a gróf őt szeresse, Cherubino minden nőt szeret, de elsősorban a grófnét, míg Barbarina Cherubinót szereti. Bartolo a bosszút, Basilio a botrányt, Antonio pedig az italt. 

Wolfgang Amadeus Mozart és Lorenzo Da Ponte első közös műve a vágyak és a meglepetések vígoperája, amely hol ellenállhatatlan humorral, hol szívbemarkoló őszinteséggel mesél rólunk, emberekről. Szabó Máté lendületes rendezése közelebb hozza a történetet a mai nézőhöz: Almaviva gróf, a vagyonos borász házában minden a feje tetejére áll a két alkalmazott, Figaro és Suzanna esküvőjének napján. „Félelmetes humorral teli kritikája ez a darab a hierarchikus társadalmi rendszernek, amely megmutatja, hogy a magasabb és mélyebb szinteken is emberek vannak, kiszolgáltatva egymásnak, illetve a legnagyobb hatalomnak: a szerelemnek.” – nyilatkozta a rendező. 

Az opera kedvelő közönség legnagyobb örömére a vígoperában országosan és nemzetközileg ismert operasztárok lépnek színpadra, mint például mint Haja Zsolt, Rálik Szilvia, Bordás Barbara, Kiss András, Mester Viktória, Busa Tamás, Bódi Mariann, Balczó Péter, Böjte Sándor, Nagy Kíra, Udvarhelyi Péter.

Közreműködik a Kodály Filharmonikusok Debrecen és a Csokonai Nemzeti Színház énekkara. Vezényel: Somogyi-Tóth Dániel

A Co-Opera legfontosabb feladata, hogy hazai vidéki operatársulatok együttműködésében operaelőadások szülessenek. Az alkotók és a közreműködő művészek a színházak közös döntése alapján kerülnek kiválasztásra, akárcsak a konkrét opera. Az együttműködő színházak megosztják a költségeket, akárcsak az évadon belüli játszási periódusokat. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a premiert követően utazik a produkció, városról városra, színházról színházra. Minden színház használja saját lehetőségeit. A díszletet idén is a kiváló győri díszletműhely készítette, a jelmezeket újra a szegediek varrták, és a budapesti próbákat követően az újonnan csatlakozó debreceni Csokonai Színház biztosította a főpróbahéten szükséges próbahelyiségeket. Az egyszerre gazdasági, művészeti és logisztikai jellegű együttműködés az alapvető lényege a Co-Opera projektnek. Az operavilágot is érintő állandó megszorítások, költségcsökkentési elvárások mellet a Co-Opera elkötelezett az alkotó műhelymunka mellett, és a rövid próbaidőszakok helyett az igazi, érdemi felkészülést tartja a minőségi előadások zálogának. Ennek megfelelően idén több mint három hónapnyi próbát szerveztünk a felkészülés biztosításához. Minden operaelőadás igazi ünnep az életünkben, de emellett hiszünk a munkában, a gyakorlásban és a próbákban. 

Zeneszerző: Wolfgang Amadeus Mozart
Pierre Beaumarchais színműve nyomán a librettót írta: Lorenzo Da Ponte

A recitativókat fordította, Vidor Dezső műfordítását gondozta: Kenesey Judit

 

Almaviva gróf Haja Zsolt
Rosina grófné Rálik Szilvia
Suzanna, a szobalánya Bordás Barbara
Figaro, a gróf komornyikja Kiss András
Cherubino, a gróf apródja Mester Viktória
Bartolo, orvos Busa Tamás
Marcellina, házvezetőnő Bódi Mariann
Basilio Balczó Péter
Don Curzio, bíró Takács Zoltán
Barbarina, a kertész lánya Nagy Kíra
Antonio, kertész Udvarhelyi Péter

 

Közreműködik a Kodály Filharmonikusok Debrecen és a Csokonai Nemzeti Színház énekkara.

Karmester: SOMOGYI-TÓTH DÁNIEL

Játékmester: Tóth Erika, Magyar György

 Díszlettervező: Khell Csörsz       

Jelmeztervező: Benedek Mari

Rendező: Szabó Máté

Producer: dr. Vadász Dániel

 

További információ:

info@co-opera.hu

facebook.com/co.opera.operaban.utazunk

Jegyek kaphatók: 

https://nagyerdeiszabadteri.jegy.hu/program/figaro-hazassaga-vigopera-ket-reszben-a-csokonai-szinhaz-es-a-co-opera-kozos-produkcioja-103113/542067