Ma van az oroszlánok világnapja, nincs jó hírünk e nagymacskák jövőjéről

Helyi hírek

Minden év augusztus 10-én ünnepeljük az állatok királyát. Az Oroszlánok Világnapja alkalmából érdemes szombaton is kilátogatni a debreceni állatkertbe, hiszen az állatgondozók nemcsak a látogatóknak igyekeznek igazán széppé varázsolni ezt a napot, hanem az oroszlánoknak is.

Az állatkert a jeles nap alkalmából szeretné felhívni a nagyközönség figyelmét e nemes és fenséges állatok védelmének fontosságára, hiszen az eredeti Oroszlánkirály c. film első vetítése óta – 25 év alatt – az oroszlánok állománya Földünkön megfeleződött! Mára kevesebb mint 25 ezer példány él.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) adatai szerint az oroszlánok természetes élőhelyük 94 százalékából eltűntek. A zsákmányállatok számának csökkenése, az élőhely degradáció, a vadászat és ember-állat konfliktus miatt az afrikai oroszlán is szerepel a kihalás által veszélyeztetett fajok listáján.

A debreceni állatkertben az afrikai oroszlánnál is ritkább ázsiai oroszlánt tartják az Európai Fajmegmentő Program keretében. Magyarországon ez az alfaj egyedül még a Fővárosi Állatkertben található meg, míg természetes élőhelyén, a Gir erdőség rezervátumában már csak 350 egyedből álló populáció él. Az indiai vagy perzsa oroszlán néven is emlegetett alfaj különlegessége, hogy farkbojtjuk nagyobb, bundájuk pedig bolyhosabb, mint az afrikai rokonaiké.