Debreceni doktornőket tüntettek ki

Egyetem

Rangos orvos-szakmai kitüntetést vehetett át a Debreceni Egyetem orvostudományi karának két egyetemi docense: Csépány Tünde és Török Olga.

Batthyány-Strattmann László születésének 145. évfordulója alkalmából tartottak díjátadó ünnepséget november 3-án a Pesti Vigadóban, ahol az egészségügy területén kiemelkedő munkát végzett szakemberek munkásságát ismerték el.

Az eseményen Batthyány-Strattmann László-díjat vehetett át Csépány Tünde, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Neurológia Tanszékének egyetemi docense kiemelkedő gyógyító, tudományos és oktató munkájáért, az egészségügyi ellátás, a neurológia érdekében tett eredményes tevékenységéért. A szakember 1980-ban a Debreceni Orvostudományi Egyetemen szerzett diplomát, majd az Ideg- és Elmegyógyászati Klinikán állt munkába, ahol ma is dolgozik.  A sclerosis multiplex szakambulancia megalapítója és továbbfejlesztője. Vezetésével a Neuroimmunológiai Szakrendelésen ma már több száz sclerosis multiplexben szenvedő beteget gondoznak. A díjazott hazánkban és nemzetközi szinten is a neuroimmunológia elismert szakembere, akit 2013-ban a Neuroimmunológiai Társaság elnökének választottak. Tagja többek között a Magyar Stroke Társaságnak és a Nemzeti Sclerosis Multiplex Orvosi Tanácsadó Testületnek is.

Török Olgának, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Szülészeti és Nőgyógyászati Intézet egyetemi docensének az egészségügyi ellátás érdekében kifejtett kiemelkedő szakmai munkáját Pro Sanitate-díjjal ismerték el. Tanulmányait 1980-ban fejezte be a Debreceni Orvostudományi Egyetemen, és azóta is a Szülészeti és Nőgyógyászati Intézetben dolgozik. 1990 óta irányítja a genetikai tanácsadást, valamint a citogenetikai laboratóriumot, a szülészeti és nőgyógyászati betegek ellátásban részlegvezetőként dolgozik. A szakember szűrőprogramot szervezett és vezetett be a fejlődési- és kromoszóma-rendellenességek prenatalis felismerésére a terhesség első és második trimeszterében. Mások mellett vezetőségi tagja a Magyar Nőorvos Társaságnak, a Magyar Humángenetikai Társaságnak és a Magyar Szülészeti és Nőgyógyászati Ultrahang Társaságnak is.